Polazna | Kultura | Zavičajni muzej: Zubun – najstariji i najlepši deo narodne nošnje

Zavičajni muzej: Zubun – najstariji i najlepši deo narodne nošnje

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Kolekcija zubuna, najstarijeg i najlepšeg dela narodne nošnje, koja se čuva u Zavičajnom muzeju, predstavljena je javnosti na izložbi čiji je autor Jelena Kurtić, kustos etnolog. Izložba je otvorena sinoć i trajaće do sredine januara naredne godine.

Zavičajni muzej: Zubun – najstariji i najlepši deo narodne nošnje

Zubun, deo svečane ženske narodne nošnje. Bez rukava, izrađen od domaćeg sukna. Često bogato ukrašen i izvezen crvenom, crnom, zelenom, plavom vunom, ili pamučnim koncem. Optočen  gajtanima.  Jednom od najstarijih, po mnogima i najjepših odevnih predmeta južnobalkanskih prostora, Zavičajni muzej posvetio je izložbu, ispod koje se potpisuje Jelena Kurtić, kustos etnolog.

''Zavičajni muzej, kao samostalna ustanova, postoji od 1980. godine. Od osnivanja, tu je i etnološko odeljenje. Prvi kustos etnolog bila je Dušica Živković, koja je formirala etnološku zbirku. Tokom godina, prikupljeno je mnogo jedinstvenih, vrednih predmeta.

U Timoku i Zaglavku zubuni  su izvezeni bogatim ukrasima, u Budžaku, pod Starom planinom, oni su jednostavniji, najčešće jednobojni. I jedne i druge Muzej čuva u svojoj etnološkoj zbirci. Prvi zubun u Zavičajni muzej stigao je 1972. godine.

''Zubun je prvi etnografski predmet upisan u muzejsku zbirku još 1972. godine. Zubun je tada otkupljen od Verice Milošević iz Knjaževca. Zubun je jedan od najstarijih odevnih elemenata na južnobalkanskom prostoru'', dodaje Jelena Kurtić.

Izložba zubna, poslednja u ovoj godini, realizovana je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

''Velika je čast i zadovoljstvo kada Zavičajni muzej može da predstavi publici neko svoje autorsko delo, koje je pri tom u duhu tradicije. Zahvaljujemo Ministarstvu kulture koje nam je pružilo finansijsku podršku u organizaciji izložbe. Ovom izložbom završavamo uspešnu godinu, u kojoj je naše programe videlo rekordnih 6000 posetilaca'', kazao je Aleksandar Ristić v.d. direktora Muzeja.

Kolekciju zubuna Zavičajnog muzeja iz 19. i prve polovine 20. veka posetioci mogu pogledati do 17. januara naredne godine.Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha

Made by East Star Group