Polazna | Kultura | Arheolozi otkrili oklop rimskog vojnika na Timacum minusu

Arheolozi otkrili oklop rimskog vojnika na Timacum minusu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Arheološki institut i Zavičajni muzej završili su ovogodišnja istraživanja lokaliteta Timacum minus. Prvi put, nakon 20 godina, radilo se na južnoj kapiji, gde je, pored ostalog, otkriven deo oklopa rimskog vojnika.

Arheolozi otkrili oklop rimskog vojnika na Timacum minusu

Ovogodišnja istraživanja Timacum minusa, prva posle dve decenije, završena su. Arheolozi su radili na južnoj kapiji utvrđenja. U potrazi za kulom koja je zatvarala kapiju u poslednjoj trećini četvrtog veka, otkrili su deo oklopa rimskog vojnika i stub hrama posvećenog Jupiteru.

''Konstatovali smo da je kula bila srušena vrlo brzo pošto je podignuta. Usledile su dve faze obnove na južnoj kapiji i njenim kulama, na bedemu, koji, očigledno, nije mogao da zaustavi varvarsku invaziju i konačan pad Timacum minusa sredinom petog veka. Otkrili smo deo rimskog oklopa, koji je sastavljen od segmenata od bronzanog lima i bazu stuba neke javne građevine, najverovatnije hrama posvećenog Jupiteru,'' kaže dr Sofija Petković, rukovodilac istraživanja.

Ovi nalazi otvaraju prostor za buduća istraživanja Timacum minusa. Projekat konzervacije južne kapije biće izrađen sledeće godine, a 2021.  trebalo bi da bude završena i njena rekonstrukcija.

 

 

Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha

Made by East Star Group