Polazna | Kultura | Mihailo Gavrilović, knjaževački đak i prvi arhivar Srbije

Mihailo Gavrilović, knjaževački đak i prvi arhivar Srbije

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Život i delo istoričara, diplomate i osnivača Državnog arhiva Srbije, Mihaila Gavrilovićak, predstavljeni su na izložbi koja je juče otvorena u Narodnoj biblioteci ''Njegoš''.

Mihailo Gavrilović, knjaževački đak i prvi arhivar Srbije

U Narodnoj biblioteci ''Njegoš'' otvorena je izložba posvećena životu i radu još jednog knjaževačkog đaka – istoričara, diplomate i prvog srpskog arhivara Mihaila Gavrilovića. On je jedan od zaboravljenih umova Srbije, kazala je na otvaranju autorka izložbe Miljana Đorđević.

''Prošle godine navršilo se 150 godina od njegovog rošđenja i bila je prilika da izvedemo iz senke zaborava, '' kazala je Miljana Đorđević. 

Gavrilović se školovao u Knjaževcu, Nišu, da bi zatim doktorirao istoriju na Sorboni i odmah postao osnivač Državnog arhiva Srbije.

''Doktorirao je istoriju na Sorboni, a na mestu prvog državnoga rhivara bio je 11 godina, utemeljujući prvu državnu arhivu moderne Srbije'', dodala je ona.

Kako ističe Vladana Stojadinović, direktorka Narodne biblioteke ''Njegoš'', ova ustanova nastavlja saradnju sa važnim naučnim institucijama naše zemlje, kojima se sada pridružio i Istorijski arhiv u Nišu, ali i važan posao prikupljanja građe o ličnostima koje su obeležile prošlost knjaževačkog kraja.

Knjaževčani će izložbu moći da pogledaju do 17. septembra.


 

Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha

Made by East Star Group