Polazna | Kultura | Predsednik Đokić otvorio 58. Festival kulture mladih Srbije

Predsednik Đokić otvorio 58. Festival kulture mladih Srbije

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Festivalskom himnom u izvođenju Milje Stojanović i porukom predsednika Opštine Milana Đokića, u Knjaževcu je označen početak 58. Festivala kulture mladih Srbije.

Predsednik Đokić otvorio 58. Festival kulture mladih Srbije

Zadatak Festivala je da promoviše prave vrednosti i mlade  podstiče na stvaranje, kazao je, otvarajući najdugovečniju manifestaciju ovog tipa u Srbiji i na Balkanu, predsednik Opštine Milan Đokić.

''Nekada, kada je stvaran ovaj festival, svako selo, svako preduzeće, imalo je kulturno – umetničko društvo. Okupiti sve njih bilo je, pretpostavljam, veliko zadovoljstvo. U današnje vreme, pokušavati ponavljati program od pre 50, 60 godina, bilo bi nemoguće i potpuno prevaziđeno. Kultura u Srbiji zarobljena je između naleta šunda i kiča, s jedne i između onih koji su kvazi tumači kulturnih vrednosti, a da im za tu laskavu titulu nije dala za pravo nijedna njihova diploma, umetničko delo, ili kulturni rezultat. Upravo želeći da negde u međuprostoru nađemo ono što će odgovarati današnjem vremenu, kreiramo programe zadnjih festivala. Dokaz koliko festivali zadnjih godina vrede je i sve veći broj posetilaca....''

Posebna priznanja za doprinos Festivalu uručena su ove godine Zvonimiru Pavkoviću i Vukoslavu Ristiću, a festivalsku pozornicu zauzeli su, zatim, studenti Muzičke akademije u Beogradu: pijanistkinja Danica Dujaković, flautistkinja Mila Dobrosavljević, violinistkinja Anja Rajić i naš mladi sugrađanin Sava Božinović na gitari, koji je nakon godinu dana i boravka u Španiji nastupio pred svojom publikom.
 
58. Festival kulture mladih Srbije trajaće do 31. jula, a knjaževačka publika za sve to vreme moći će da uživa i u delima studenata umetničkih akademija iz Beograda i Niša, čija je izložba sinoć otvorena.

Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha

Made by East Star Group