Polazna | Kultura | Ratni dnevnik Stojana Jevtića: Za uspomenu i pouku

Ratni dnevnik Stojana Jevtića: Za uspomenu i pouku

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U prisustvu potomaka, porodice Milutinović i brojnih poštovalaca, Zavičajni muzej predstavio je danas Ratni dnevnik iz Prvog svetskog rata Stojana J. Jevtića i dokumentarnu izložbu istog naziva, koja se bavi Velikim ratom od 1914. do 1918. godine, autorke Milene Milošević Micić.

Ratni dnevnik Stojana Jevtića: Za uspomenu i pouku

Stojan Jevtić, opštinski činovnik iz Balanovca, nosilac Albanske spomenice i srebrne medalje za hrabrost, autor je Ratnog dnevnika iz Prvog svetskog rata, koji je, za uspomenu i pouku, ostavio svom unuku Saši Milutinoviću.

''Pamtim dedu kao ozbiljnog domaćina, koji je stalno pričao o ratu koji nikada nije zaboravio. U dnevniku nije opisivao borbe, jer da su ga Bugari zarobili, objašnjavao je, sigrno bi izgubio glavu. Dobio je medalju za hrabros koju iz istog razloga nije doneo kući. Kako ju je dobio, za prvu šljivu je zakačio'', seća se dedinih priča Saša ''Leteći''.

Na svetlost dana, pred oči javnosti, ovaj dragoceni dokument o borbi i stradanju srpskog naroda i ratnika knjaževačkog kraja, za nas koji živimo danas i one koji će doći sutra, objavio je Zavičajni muzej Knjaževac. Ratni dnevnik okosnica je i izložbe, priređene povodom veka od završetka Velikog rata, čija je autorka istoričarka umetnosti Milena Milošević Micić.

''Pokušala sam da kroz tu jednu ličnu prizmu pokrijem nešto što se zove kultura sećanja. Koliko je jedna jedinka majušna naspram univerzuma, a koliko zapravo sve te jedinke čine taj univerzum velikim i moćnim. Sve vreme sam se pitala kako su ovi ljudi sve ovo preživeli i kako je moguće da se mi ovolike godine nikada nismo dovoljno posvetili ovoj temi.''

Posebna počast na izložbi odata je vojnicima stradalim u toku rata na Ceru, Kolubari, Kajmakčalanu, Solunskom frontu. Poštovanje njihovom herojstvu i momenat kada treba da se zapitamo jesmo li dostojni te žrtve, kaže autorka.

''Mislim da ovo treba da nam bude momenat da razmislimo ko smo, gde smo, šta smo, za koga i kakvu budućnost sve ovo radimo, čiji smo potomci i da ako ovako nastavimo, možemo sa sigurnošću da kažemo da nismo dostojni njihovih muka.''

Na izložbi je prikazan kratki dokumentarni film inspirisan Ratnim dnevnikom Stojana Jevtića u produkciji Jstreb filma, a svečani ton otvaranju dao je hor Sveti kralj Stefan Dečanski. U galeriji Zavičajnog muzeja izložba, koja nosi oznaku Evropske godine kulturnog nasleđa,  biće otvorena do 24. decembra. Muzej jm uz podršku ArhiMedia Grupe Matematičkog instituta SANU, izradio i besplatnu android aplikaciju koja se može preuzeti sa Google Play Store-a. 

Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha
Made by East Star Group