Polazna | Kultura | Tribina o arheološkom nasleđu: Da obezbedimo trajanje sećanja

Tribina o arheološkom nasleđu: Da obezbedimo trajanje sećanja

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U saradnji sa Srpskim arheološkim društvom, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Zavičajni muzej organizovao je tribinu posvećenu podizanja svesti o značaju i zaštiti arheološkog nasleđa.

Tribina o arheološkom nasleđu: Da obezbedimo trajanje sećanja

Nedostatak para za konzervaciju i takozvani arheolozi amateri, koji uzurpiraju arheološke lokalitete, vršeći prekopavanja i iskopavanja, najveća su pretnja kultuno – istorijskom nasleđu, čulo se na tribini o značaju arheološkog nasleđa za kulturni i ekonomski napredak lokalne zajednice, čiji je domaćin bio Zavičajni muzej. Posebno je teško zaustaviti ilegalne kopače, kojih nisu pošteđena ni arheološka nalazišta u  knjaževačkom kraju, kažu u Zavičajnom muzeju.

Arheološko nasleđe je specifično – ne vidite ga, ne znate gde se krije. Baš zato, neophodno je ljude upoznati sa tim da njegovo uništavanje predstavlja krivično delo, slažu se Srpsko arheološko društvo i Zavičajni muzej, odnosno dr Adam Crnobrnja, predsednik Srpskog arheološkog društva, muzejski savetnik Narodnog muzeja u Beogradu i Milena Milošević Micić, viši kustos istoričar umetnosti i v.d. direktorka Muzeja.
 
U Muzeju ističu da svako neovlašćeno kopanje na terenu, bez prethodnih saglasnosti nadležnih institucija, vodi ka katastrofi na terenu i uništavanju vrednosti kulturnog nasleđa, na koje treba da budemo ponosni, s obzirom da živimo u kraju koji je izuzetno bogat lokalitetima iz najrazličitijih perioda – od praistorije do danas.Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha

Made by East Star Group