Polazna | Kultura | Zavičajni muzej: Moda šešira

Zavičajni muzej: Moda šešira

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U galeriji Zavičajnog muzeja otvorena je gostujuća izložba Narodnog muzeja u Šapcu ''Moda šešira'' autorke Aleksandre Jovanović, višeg kustosa etnologa. Bio je to jedan od programa obeležavanja Dana evropske baštine, čija je ovogodišnja tema ''Umetnost deljenja''.

Zavičajni muzej: Moda šešira

Teško je utvrditi kada su nastali prvi šeširi. Njegove preteče, u vidu različitih pokrivala za glavu, poput lišća, slame, ili kože nosili su naši pra preci. Šešir, kakav danas poznajemo, a sa njim i zanati modiskinje i šeširdžije, pojavili su se osamdesetih godina 18. veka, kaže Aleksandra Jovanović, viši kustos etnolog Narodnog muzeja u Šapcu, autorka izložbe ''Moda šešira''. 

''Izuzetno bogat period za šešire predstavlja period između dva svetska rata, ali i sam početak XX veka, kada se pojavljuju modiskinje na našim prostorima. Prva modiskinja u Srbiji bila je Persida Milošević, koja je otvorila radionicu za izradu šešira u Beogradu. Prvi šeširdžija bio je izvesni gospodin Mirković.''

Gostovanje šabačkog muzeja u Knjaževcu deo je programa obeležavanja Dana evropske baštine, koji se ove godine održavaju pod motom ''Umetnost deljenja'' i dobar način da dve, za srpsku kulturu važne institicije, počnu saradnju, rekli su Milena Milošević Micić, v.d. direktorka Zavičajnog muzeja i Marko Bingulac, upravnik Narodnog muzeja u Šapcu.
 
Žirado, fascinator, cilindar, beretke, turbani, fesovi...Od filcane slame da liči na čipku, ili od svile, vune. Nekad samo praktičan da nas štiti od kiše, ili sunca, a nekad kao prava umetnička instalacija -  šešir je nekada bio obavezni deo garderobe i dama i gospode. Kako je to izgledalo u periodu između dva svetska rata, Knjaževčani mogu da pogledaju u galeriji Zavičajnog muzeja. Gostujuća šabačka izložba biće otvorena do četvrtog oktobra. 

Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha

Made by East Star Group