Polazna | Kultura | Zavičajni muzej: O umetnosti sa umetnicima

Zavičajni muzej: O umetnosti sa umetnicima

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Veče posvećeno umetnosti i umetnicima okupilo je sinoć u dvorištu Zavičajnog muzeja troje izuetnih stvaralaca: Simonidu Rajčević, Vladimira Ristića i Žarka Aleksića. Sa njima je o činu i okolnostima stavaranja, razgovarala jviši kustos istoričar umetnosti Milena Milošević Micić.

Zavičajni muzej: O umetnosti sa umetnicima

Šta je umetnost, šta nam ona znači, da li je danas potisnuta i da li za nju imamo vremena ? O ovim dilemama, naglas je u dvorištu Zavičajnog muzeja, u društvu sa Knjaževčanima, razmišljalo troje izutetnih stvaralaca. Za njih, umetnost je sloboda, ljubav, možda iznad svega komuikacija. Žarko Aleksić student asistent na Likovnoj akademiji u Beču, od narednog semestra i predavač na predmetu ''Umetnost i kongitivne nauke''.

''Relativno skoro dobio sam poziv od bečkog muzeja Muse da imam samostalnu izložbu 2019. To je nešto što trenutno najviše obuzima moju svest. Spremam dve samostalne izložbe u Beogradu, radim i na još par manjih projekata'', kaže Aleksić.

Slikarka Simonida Rajčević gradi uspešnu karijeru na prostoru naše zemlje, regiona, Evrope. Njena izložba ''Čudni talasi'', postavljena u galeriji Muzeja, izaziva veliko interesovanje publike.

''Moguće je da to ima neke veze sa savremenim slikarstvom, da su ljudi željni slike koja se sada događa, da vide šta se to u slikarstvu događa baš u Srbiji'', smatra Simonida Rajčević.

I konačno – Vladimir Ristić Pekar, Knjaževčanin, koji živi u Sloveniji, gde se bavi grafičkim dizajnom i muzikom, član benda Kodagain, umentnik, čiji film, urađen za američki art rok sastav "The Residents", izlagan u Momi, najuticajnijem muzeju moderne umetnosti u svetu. Radije svira, nego priča.

U doba kada je umetnost prinuđena da se za prostor bori sa rijalitijima, važno pitanje je da li ostati, ili otići. Žarku su se prva vrata otvorila u Austriji, a šta Simonida želi svojim studentima na Likovnoj akademiji.

''Naravno da bih volela njima, ono što bih volela sebi, a to je – priznanje, novac, da vas neko sve vreme tapše po ramenu. Imate mlade ljude koji su spremni da se bore sa jednom ovakvom sredinom, a i one koji nisu. Savetujem im da postdiplomske studije urade nagde drugde, da se odmaknu od istih tema kojima smo opterećeni,'' ističe Simonida.

''Na žalost, ja sam tek počeo da imam izložbe u Srbiji kada sam se iselio. Još uvek više izlažem u Austriji, Nemačkoj, Francuskoj, nego u Srbiji,'' ispričao je Žarko.

Ovim susretom, želeli smo da pokažemo da upravo umetnost može da nam pomogne da postanemo dobri ljudi, kazala je Milena Milošević Micić, kustos istoričar umetnosti.

''Želeli smo da pokažemo, da skrenemo pažnju ljudima šta umetnost svima nama znači, na koji je način doživljavamo, na koji način umetnici doživljavaju svoju umetnost, u kakvim okolnostima stvaraju, koliko je umetnost utkana u sve nas i koliko naš život i nas same čini boljim i plemenitijim bićima''.

I da zaključimo, umetničko veče u dvorištu Zavičajnog muzeja, ispunjeno pametnom pričom, kvalitetnom muzikom, lucidnim video radovima, bilo je baš ono što može da vas ispuni pozitvnom energijom u prijatno letnje veče. A i kiša je odustala da pada.

Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha

Made by East Star Group