Polazna | Kultura | Biblioteka objavila Romsko – srpski rečnik

Biblioteka objavila Romsko – srpski rečnik

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Narodna biblioteka ''Njegoš'' objavila je Romsko-srpski rečnik knjaževačkog gurbetskog govora dr Svetlane Ćirković, naučnog saradnika, i dr Mirjane Mirić, istraživača saradnika Balkanološkog instituta SANU.

Biblioteka objavila Romsko – srpski rečnik

Objavljivanje ovog rečnika rezultat he opsežnih dijalektoloških istraživanja kojim su bila obuhvaćena romska naselja u Knjaževcu i Minićevu, a u okviru projekta „Istraživanje jezika i folklora Roma u Knjaževcu“, čiji je nosilac u 2016. i 2017. godini bila Biblioteka, a finansiralo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. U projektu su, uz predavače – lingviste Balkanološkog instituta SANU, učestvovali lokalni aktivisti, poznavaoci romskog jezika, koji su tokom dve godine, koliko je projekat trajao, obučavani za terenska istraživanja i obradu prikupljene građe. 

Romsko-srpski rečnik osma je knjiga edicije „Knjaževačkim krajem“, u kojoj se objavljju publikacije koje se bave savremenim temama i problemima, u cilju očuvanja promovisanja zavičajnih vrednosti, a ovaj rečnik veliki je doprinos proučavanju nematerijalnog kulturnog nasleđa i očuvanju dijalektološkog bogatstva knjaževačkog kraja.

Narodna biblioteka „Njegoš“ već više godina pruža podršku naučnim istraživanjima ugroženih dijalekata – timočkog i romskog, koji su se, iako se njima služi sve manji broj govornika, održali na prostoru opštine Knjaževac.

Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha

Made by East Star Group