Polazna | Kultura | Predstava ''Kumovi'' – komedija svakodnevne tragedije

Predstava ''Kumovi'' – komedija svakodnevne tragedije

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Zvezdara teatar iz Beograda gostovao je u Knjaževcu 13. novembra. Pred prepunom dvoranom Doma kulture izveden je komad ''Kumovi'' Dušana Kovačevića.

Predstava ''Kumovi'' – komedija svakodnevne tragedije

Jedan dan u životu naizgled sasvim običnog bračnog para. Milan je bez posla, živi sa stalnom pretnjim da će zbog dugova ostati bez kuće. Ne uklapa se u životni kolosek, radije druži sa psom u parku, nego sa ljudima. Ana pokušava da bude stub porodice, stalno u kontaktu sa sinom, koji živi van zemlje. Oko ovo dvoje ljudi, plete se priča predstave ''Kumovi''. Tu su i kuma, doktorka slabih živaca, ludi, ali vrhunski inspektor i Vučko, za koga se ne zna precizno da li je čovek, ili pas. Osobeni, uverljivi likovi koji su mogli da izađu samo iz pera Dušana Kovačevića.
 
''Duško nije realističan pisac i njega je uzbudljivo igrati. Ja sam uskočio u stoto izvođenje ''Kumova'' umesto Mikija Manojlovića, tako da je za mene ovo još uvek nova predstava, iako se ona dugo igra'', kaže Dragan Petrović.

''Volimo ovu predstavu. Kad smo počinjali Dušan Kovačević je govorio: ''Dano, ovo će se igrati više od 200 puta. Zaista je tako. Sve njegove predstave, tekstovi su začudni, jako zanimljivi, inrigantni,'' rekla je Danica Maksimović.

''To je ono zbog čega je Duško toliko obožavan i zato se toliko prepoznajemo u njegovim komadima. Pogađa naše naravi. Gorak je, ali i beskrajno duhovit, tako da čoveku sve malo lakše padne,'' smatra Milica Mihajlović.

U odličnoj glumačkoj podeli su i Branimir Brstina i Radoslav Milenković. Predstava ''Kumovi'' Zvezadara teatra jedna je od onih koje će vas zabaviti, ali vam dati i materijal za razmišljanje. Iako u ovoj ''komediji svakodnevne tragedije'', ni jednog sekunda ne pominje politiku, društvo u kome živimo itekako je prisutno kroz zavijanje sirena, pištolje, drogu, alkohol, sedative, gromove i mrak. Izvanredan Kovačevićev tekst i vrhunske glumce knjaževačka publika, koja je za ''Kumove'' tražila ''kartu više'', umela je i da prepozna i da aplauzima nagradi.

Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha

Made by East Star Group