Polazna | Kultura | Ansambl ''Kolo'' – budućnost tradicije

Ansambl ''Kolo'' – budućnost tradicije

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U susret svojoj 70. sezoni Nacionalni ansambl ''Kolo'' je na turneji po istočnoj Srbiji. Jedna od stanica na tom putu bio je i Knjaževac. Koncert je održan u subotu, četvrtog novembra, u (na žalost) polupraznoj velikoj dvorani Doma kulture.

Ansambl ''Kolo'' – budućnost tradicije

Očuvanjem narodne kulture kroz igru, pesmu i izuzetnu umetničku interpretaciju Nacionalni ansambl ''Kolo'' bavi se sedam decenija. Bile su to uzbudljive godine stvaranja, kaže direktor Vladimir Dekić.

''Sedam decenija je velika stvar za svaku umetničku kuću. Mi smo 70. sezonu otvorili u Budimpešti u septembru i krenuli smo da održavamo koncerte i mini turneju po istočnoj Srbiji.''

Koristeći mogućnosti savremene tehnologije, igrajući se svetlima i video najavama, vrhunski profesionalno, onako kako to samo oni umeju, ''Kolo'' je igrom, pesmom i muzikom, knjaževačku publiku "prošetalo'' kroz Srbiji i region.

Repertoar ''Kola'', na kome se nalaze 133 koreografije, stvarali su najeminetniji stručnjaci. Članom ansambla postaju oni koji prođu audiciju i ne mali staž volontiranja. Planovi za obeležavanje jubileja su veliki, ali i ostvarivi uz podršku države, ističe Dekić.

''Ministarstvo kulture i informisanja je prepoznalo, pogotovu u poslednje dve godine, to što mi radimo. Uvek, naravno, može bolje, para nikad dovoljno. Nama je trenutno problem zabrana zapošljavanja i na tom planu pokušavamo da se snađemo. Planovi su nam veliki i zaista imamo veliku podršku Ministarstva.''

Ansambl ''Kolo'' počeo je sa radom 15. maja 1948. godine. Osim u zemlji, sa bogatstvom folklorne tradicije Srbije upoznali su publiku širom sveta, gostujući su na najvećim scenama i nastupajući u prestižnim koncertnim dvoranama.

Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha
Made by East Star Group