Polazna | Kultura | Još jedna knjiga o dijalektološkom bogatstvu knjaževačkog kraja

Još jedna knjiga o dijalektološkom bogatstvu knjaževačkog kraja

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U ediciji ''Zapisi o zavičaju'' Narodna biblioteka ''Njegoš'' objavila je naučnu studiju dr Biljane Sikimić, nučne savetnice Balkanološkog instituta SANU Miklošičeva zbirka reči ''iz Timoka''.

Još jedna knjiga o dijalektološkom bogatstvu knjaževačkog kraja

Franc Miklošič (1813–1891), ugledni bečki slavista i filolog, jedan od utemeljivača romologije kao nauke, u svojoj obimnoj naučnoj studiji „O govorima i lutanjima evropskih Cigana“ (1877), ostavio je nevelik, ali izuzetno dragocen zapis o leksici romskih govora prikupljenoj u knjaževačkom kraju (u „Timoku“) sedamdesetih godina XIX veka.

Upravo su ova zbirka romskih reči i njen nastanak tema naučne studije dr Biljane Sikimić. Studija je nastala na osnovu ranijih istraživanja istorije romologije, ali autorka u njenom drugom delu daje za nauku veoma značajne podatke o romskim govorima koji su danas u upotrebi u knjaževačkom kraju, kao i o nestanku nekadašnjeg romskog govora, arlijskog, koji je bio zastupljen na ovom prostoru, a koji je u osnovi Miklošičeve ''zbirke reči iz Timoka''.
 
Elektronsko izdanje ove knjige uskoro će biti dostupno na sajtu Narodne biblioteke „Njegoš“, u okviru Digitalne zavičajne zbirke (www.biblio-knjazevac.org).

Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha

Made by East Star Group