Polazna | Kultura | Velja Đorđević – vrhunski majstor i umetnik

Velja Đorđević – vrhunski majstor i umetnik

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U galeriji Zavičajnog muzeja 31. avgusta otvorena je izložba ''Od zemlje i ognja pozlatice''. Predstavljena je zanatska i umetnička grnčariji Velimira Đorđevića  iz privatne kolekcije ovog značajnog majstora i priznatog naivnog umetnika. 

Velja Đorđević – vrhunski majstor i umetnik

Izložbom ''Od zemlje i ognja pozlatice'' Narodni muzej Zaječar i Zavičajni muzej u Knjaževcu vode nas u čudesni svert grnačrstva Velimira Đorđevića, poslednjeg majstora ovog zanata u Timočkoj krajini. U galeriji Muzeja oku posetilaca predstavljeni su izuzetni radovi umetničke i upotrebne keramike, nastajali u proteklih 30 godina.

''Keramika se sama po sebi nameće autoru. On ima zamisao, ali prilikom rada se otvara šta tek treba da se uradi,'' kaže Đorđević.

Učeći u Pirotu, kao jednom od centara grnčarstva na Balkanu, Đorđević se 1967. doselio u Zaječar, postavši deo kulturnog identiteta ne samo ovog grada, već i čitave Srbije.

''Zaječar je imao sreću da se pre 50 godina u njega doseli grnčar Velja Đorđević, najbolji i najpoznatiji predstavnik pirotske škole grnčarstva, majstor nad majstorima. On neguje zanat do vrhunca, a prešao je u sferu naivne umetnosti,'' smatra dr Dejan Krstić, v.d.direktora Narodnog muzeja u Zaječaru.
 
Svoje znanje, talenat i veštinu Velimir Đođević nesebično deli sa mladima, sa kojima radi svakoga leta u Letnjoj školi tradicionalnih zanata u Arheo – etno parku u Ravni.

''Velja svoje znanje želi da podeli u cilju očuvanja ovog zanata. Zbog ovakvih primeraka i Korbizje je došao u naš grad i posebna je radost i sreća imati priliku da vidimo ono što je deo jedne skrivene kolekcije'', istakla je Milena Milošević Micić, v.d. direktorke Zavičajnog muzeja.
 
Izložba keramike Velimira Đorđevića biće u Zavičajnom muzeju otvorena do 19. septembra.

Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha
Made by East Star Group