Polazna | Kultura | Lutkarsko pozorište: Crvenkapa i još po nešto

Lutkarsko pozorište: Crvenkapa i još po nešto

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Najmlađima, na 56. Festivalu kulture mladih Srbije, bila je namenjena lutkarska predstava ''Crvenkapa i još po nešto'', koju su za njih izveli glumci Pozorišta lutaka iz Niša.

Lutkarsko pozorište: Crvenkapa i još po nešto

Širom otvorenih očiju i ustiju i sami učestvujući u dešavanjima na sceni, knjaževački mališani su uživali u lutkarskoj predstavi ''Crvenkapa i još po nešto'', koju su za njih na 56. Festivalu izveli glumci Pozorišta lutaka iz Niša. Čuvenom pričom o devojčici koja je pošla kod bake i srela vuka, niški lutkari žele da podstaknu decu na maštanje.

''Kada smo mi bili mali, ni iz čega smo pravili pozorište. Deci je danas potrebno mnogo stvari da bi mogla da se igraju. Pokušavamo da ih vratimo u to doba. Lutka deci bliska. Ona ima moć da natera dete da veruje. Koristi se kao edukativno sredstvo, ali i kao sredstvo u terapiji. To nije slučajno,'' kaže glumica Nataša Ristić.

Umetnost lutkarstva u Srbiji lagano umire, a Nataša Ristić i Srđan Miljković, dvoje od  šestoro diplomiranih lutkara na Nacionalnoj akademiji za film i teatar u Sofiji, okupili su se oko ideje ''Teatar s juga'', kako bi promovisali ovaj vid pozorišne igre.

''Teatar s juga je ideja, misija da približimo lutkarstvo deci koja nemaju često priliku da vide šta je lutka i da, ako je moguće, pokušamo da očuvamo umetnost lutkarstva, jer zbog manjka kadrova, škole, lutkastvo umire,'' dodaje Nataša Ristić.

Intersovanje dece za pozorišnu umetnost u Knjaževcu postoji. Pokazala je to i ova predstava. Od organizatora Festivala, međutim, očekivala se mrvica više poštovanja prema umetnosti. Ako ništa drugo, a ono bar da gostima omoguće izvođenje na bini po kojoj je bezbedno hodati.

Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha

Made by East Star Group