Polazna | Kultura | Nastavljeno istraživanje jezika i folklora Roma

Nastavljeno istraživanje jezika i folklora Roma

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Narodna biblioteka ''Njegoš'' nastavila je projekat ''Istraživanje jezika i folklora Roma u Knjaževcu'', koji realizuje u saradnji sa Balkanološkim institutom Srpske akademije nauka i umetnosti. Projekat je finansijski podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Nastavljeno istraživanje jezika i folklora Roma

U Narodnoj biblioteci ''Njegoš'' nastavljena je realizacija projekta ''Jezik i folklor Roma u Knjaževcu. Naučne saradnice Balkanološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti,  u saradnji sa obučenim mladim istraživačima, prikupile su do sada preko 15 časova leksičke i folklorne građe.

''U drugoj fazi mi smo radili na transkripciji te građe, koja je polazna osnova za rečnik, čije se pisanje planira, kao i za objavljivanje zbirke najboljih tekstova o tradicijskoj kulturi i svakodnevnom životu, istoriji, onako kako se sagovornici sećaju,'' kaže dr Svetlana Ćirković, naučna saradnica Balkanološkog instituta SANU.

Naredni cilj je prevod tekstova koje su polaznici radionica prikupili prošle godine i izrada romsko – srpskog rečnika.
''Učesnike radionica obučićemo kako da iz konkretnih tekstova izvuku reči koje će poslužiti kao odrednice u rečniku. Oni pohađaju dva kursa – prvi se tiče leksikografske obrade, a drugi je posvećen vrstama reči,'' rekla je dr Mirjana Mirić, istraživač saradnik Balkanološkog instituta SANU.

Nastavak projekta istraživanja jezika i običaja Roma podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha

Made by East Star Group