Polazna | Kultura | Zavičajni muzej: Najslađa izložba za kraj godine

Zavičajni muzej: Najslađa izložba za kraj godine

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Kada i gde je pronađena najstarija čokolada na svetu, kako se ova omiljena poslastica menjala kroz istoriju, Knjaževčani mogu da saznaju u Zavičajnom muzeju, gde je, u saradnji sa Prirodnjačkim muzejom otvorena izložba ''Crno – belo, priča o čokoladi''. Autorke izložbe su Desa Đorđević Milutinović i Olga Vasić.

Zavičajni muzej: Najslađa izložba za kraj godine

Iako to niko ne bi rekao, čokolada je stara čak šest hiljada godina, kaže jedna od autorki izložbe Desa Đorđević.

''Čokolada je nastala u Sednjoj Americi i tu je postojala skoro četiri hiljade godina pre nego što je stigla u Evropu. Prve ćase terakote u kojima je nađeno nešto što liči na čokoladu, potiču iz grobnica Olmeka.''

U Srbiji, prva industrijska čokolada proizvedena je 1924. godine u Zemunu. Danas najviše volimo onu mlečnu, ne znajući da postoje čak i čokolade sa orhidejama.

''Postoje razne čokolade...sa ljutim papričicama, sa biberom, sa orhidejema, raznim cvetovima. Najbolja je crna čokolada, koja ima preko 70 odsto kakaoa.''

Ovu godinu Zavičajni muzej završava najslađom izložbom ikad, kaže direktorka Milena Milošević MIcić i dodaje da su knjaževačke kompanije zaslužne što je ponešto slatko moglo i da se proba.

''Ovo nije samo priča za decu, jer, bez obzira na godine, svi smo mi sladokusci. Čokolada je inpsirativna, kombinacije su neverovatne. Ovo je i divna saradnja sa Prirodnjačkim muzejom u Beogradu''.

Sa istorijom poslastice od koje neki traže utehu, a drugi čisto zadovoljstvo, Knjaževčani će moći da se upoznaju do 24. januara.

Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha
Made by East Star Group