Polazna | Kultura | Duhovna gozba u Crkvi Svetog Đorđa

Duhovna gozba u Crkvi Svetog Đorđa

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Prvi put nakon 70 godina u Crkvi Svetog Đorđa u Knjaževcu održan je koncert duhovne muzike. Knjaževčani su imali zadovoljstvo da, u nesvakidašnjem akustičnom prostoru, čuju hor ''Sveti kralj Stefan Dečanski'', kojim je dirigovala Martina Milošević.

Duhovna gozba u Crkvi Svetog Đorđa

Knjaževčani koji su odlučili da 29. junsko veče provedu slušajući horsko pevanje u Crkvi Svetog Đorđa, bili su svedoci nesvakidašnjeg događaja, koji vas, bar na trenutak, čini boljim i plemenitijim. Kako je to ocenio protojejer Siniša Đorđević, koncert hora Sveti kralj Stefan Dečanski, prvi  koncert duhovne muzike organizovan u Crkvi nakon sedam decenija, bio je prava duhovna gozba.

''Posle 70 godina ovo je prvi put da smo u našem svetom hramu imali koncert duhovne muzike. Mislim da je ovo bila jedna jedna divna duhovna gozba. Crkva je bila tesna da primi sav narod, koji je i sedao i stajao i u posebnom ambijentu uživao u ovoj svečanosti. Ovo je istorijski dan za mene kao starešinu, ali i sav narod koji je učestvovao.''

U izuzetno akustičnom prostoru, pod dirigentskom palicom Martine Milošević, hor je poveo publiku u svet muzike, koju su stvarali Stevan Mokranjac, Konstantin Babić, Dimitrij Bortnjanski, Pavel Česnakov.

''Dugo imam želju da hor peva u Crkvi. Sada se sve sklopilo i odlučili smo da koncert bude ovde. Program nam je bio sastavljen uglavnom od duhovne muzike, imali smo samo tri svetovne kompozicije na repertoaru. Naš hram je izuzetno akustičan i božanstven za horsko pojanje. Posebno mi je zadovoljstvo što se posle toliko vremena hor ponovo čuo u našoj crkvi.

Hor Sveti kralj Stefan Dečanski odlazi na zasluženi odmor, ali samo do polovine avgusta, kada počinju pripreme za takmičenje u Herceg Novom, a iz Crkve Svetog Đorđa poručuju da će se božanstveni glasovi horskih pevača i ubuduće čuti pod svodovima našeg pravoslavnog hrama.

Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha

Made by East Star Group