Polazna | Vesti | Zdravstvo | Lekovi i jeftiniji i skuplji

Lekovi i jeftiniji i skuplji

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Od 1. januara ove godine za skoro polovinu lekova sa liste lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja cene su snižene od 10 do 62 odsto, međutim to je samo pola priče.

Lekovi i jeftiniji i skuplji

Medikamenti sa takozvane “negativne liste”, to jest oni lekovi koji se ne izdaju na recept, su poskupeli. Građani ove lekove od početka 2015. godine plaćaju za 10 do 20 odsto više nego u 2014. godini.

Početak 2015. godine obeležilo je pojeftinjenje lekova na listama A, A1, B i C. Za skoro polovinu od ukupnog broja lekova sa ovih listi, cene su snižene i ta sniženja se kreću u rasponu od 10 do čak 62 odsto u odnosu na cene koje su važile u 2014. godini.

“Od 1.1.2015, lekovi koji se izdaju na recept su pojeftinili. To su, između ostalog, antihipertenzivi, lekovi za smanjenje holesterola i drugi. Pala im je cena od 10 do 60 odsto”, kaže vlasnica apoteke “Lek” Radmila Nikolić.

Prilikom posete ekipe Knjaževacinfa apoteci “Lek”, saznali smo da je pored pojeftinjenja lekova sa “pozitivne” došlo do poskupljenja lekova sa “negativne” liste.

“Od 1. januara smo primetili da su lekovi koji su na negativnoj listi, odnosno lekovi koje građani kupuju kao što su recimo antireumatici, poskupeli. Nije značajno porasla cena, alo oko 10 odsto jeste. Mi još nismo ni dobili sve informacije kojim će lekovima cena ići gore, dok su lekovi kojima je smanjena cena izaši u službenom glasniku”, ističe Radmila Nikolić.

Građani nisu obavešteni o poskupljenju lekova koji se ne izdaju na recept.

“To nigde nije bilo na medijima pre nove godine, i naše mušterije ne znaju za poskupljenje. Ni mi još uvek nemamo kompletan uvid koji su sve lekovi poskupeli”, dodaje Radmila Nikolić.

Na internet strani Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje stoji da “građani Srbije više neće plaćati nerealno visoke cene lekova kako je to činjeno godinama, kada je Srbija nedomaćinskim poslovanjem iste lekove plaćala i višestruko skuplje od zemalja u regionu i Evropi” kao i da se “primenom Novog Pravilnika RFZO-a, po osnovu sniženja cena lekova na listama A, A1, B i C očekuje godišnja ušteda od preko 5 milijardi dinara”. U tekstu se nigde ne spominje poskupljenje lekova sa takozvane “negativne liste”. Svi elektronski i štampani mediji u Srbiji su preneli vest o pojeftinjenju lekova, dok o poskupljenju niko nije pisao.

Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha
Made by East Star Group