Polazna | Vesti | Zdravstvo | Tiha eutanazija bubrežnih bolesnika

Tiha eutanazija bubrežnih bolesnika

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Dok aparati za hemodijalizu stoje neraspakovani, više od 20 pacijenata iz Knjaževca svakodnevno na terapiju, koja znači život, putuje u Zaječar. Svoje pravo na lečenje i kvaliteniji život oni će pokušati da ostvare kroz udruženje, čije je formiranje najavljeno juče na skupu u Domu kulture. Kako kažu, ne mire se sa ''tihom eutanazijom'', koja im preti, ukoliko se nastavi sa ovakvim načinom lečenja.

Tiha eutanazija bubrežnih bolesnika

Pacijenti koji boluju od bubrežne insuficijencije više neće morati da na dijalizu putuju u okolne gradove, već će u svome mestu dobiti zdravstvenu uslugu po najvišim evropskim standardima,  rekao je za Knjaževacinfo šestog marta 2014. godine tadašnji direktor ZC dr Midodrag Rašić, nakon što nam je pokazao aparate za dijalizu, stigle u Knjaževac kao donacija Vlade Italije. Doktor Rašić je tada  pretpostavio da će jedina prepeka, nedostatak stručnog osoblja, biti lako prevaziđena.

''Što se tiče stručnjaka, tu su potrebna dva lekaera 6 sestara, čistačica i jedno tehničko lice problem je samo u lekarima jer su potrebna 2 internista koji posle tromesečne obuke mogu da rade hemodijalizu. Problem je u broju lekara zato što zbog odlaska u penziju imamo manjak internista, ali može da radi jedan internista i jedan lekar opšte prakse, rekao je dr Rašić (http://knjazevacinfo.rs/arhiva-vesti/zdravstvo/7071-stigli-aparati-za-hemodijalizu.html)

Pokazalo se da nije baš tako i da prepreku zvanu zabrana zapošljavanja u javnom sektoru nije jednostavno preskočiti, kaže dr Vesna Tasić.

''Obuka kadrova bi mogla da se sprovede, ali to bi dovelo do toga da se poremeti funkcionisanje ostalog dela Zdravstvenog centra. Bilo je u planu da budu dva lekara – jedan specijalista interne i jedan opšte medicine, ali tu su i tehnička lica...Zabrana zapošljavanja onemogućila je da se prime radnici za tu službu, a aparati, oprema i prostorije su tu.''

Dve godine kasnije, aparati stoje neraspakovani, broj bolesnih se sa tadašnjih 14, popeo na 24, a pacijenti se svakodnevno na dijalizu i dalje prevoze u Zaječar.

''Na dijalizu idem od nove godine tri puta nedeljno po četiri sata. Veliki je napor da se odvezemo (najmanje 40 minuta provedemo u kombiju po ovakvim putevima). Na svakoj dijalizi izgubimo po 2-3 litra tečnosti, neki i 5. Možete da zamislite kakvi smo kad izađemo otuda i još uđemo u kombi da nas vrati. Ako ti aparati postoje da probamo da se nekako organizujemo, da ako treba idemo i u Ministarstvo. U kulturnom svetu tiha eutanazija ne bi trebalo da postoji, '' smatra Miodrag Pavlović.

''Ja sam od juna 2013. išla godinu i sedam meseci na dijalizu. Veliki je to problem. Putovanje teško podnosimo, imamo mučnine, dole dugo čekamo i bude nam jako loše'', priča Tanjica Petrović, koja joj je, zahvaljujući majci, kao donoru, bubreg transplantiran prošle godine.

Šansu da olakšaju sebi život hronični bubrežni bolesnici, kao i oni podvrgnuti transplantaciji, pronašli su u formiranju udruženja ,  koje bi im obezbedilo jedinstven nastup kod državnih organa. Lokalna samouprava je tu da im pomogne, poručuje Goran Popović, pomoćnik predsednika opštine.

''Definitivno imamo veliki problem. Znamo da naš Dom zdravlja ima opremu, znamo i da postoji zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, ali ne možemo da ostanemo gluvi na ovaj problem. Podržavamo njihovu inicijativu da naprave udruženje i zajedno ćemo se obratiti Ministarstvu zdravlja.''

U opremanje jedinice za hemodijalizu u Knjaževcu uloženo je oko 12 miliona dinara. Pored doniranih aparata, novac za opremanje prostora, plaćanje pdv-a i druge troškove obezbedila je lokalna samouprava.

Komentara (1 poslato)

avatar
Dr 26/09/2016 20:07:18
Ma dabome.... I očekuju da neko u ovo poveruje? Da su hteli mogli su da se obrate nadležnom ministarstvu i da bez problema dobiju odobrenje za zapošljavanje. Uprkos zabrani koja je aktuelna vrši se zapošljavanje novih kadrova u velikom broju ustanova u zemlji. A gospoda iz uprave ili ne znaju za to, ili se prave neobavešteni....
Palac gore Palac dole
3
ukupno: 1 | prikazano: 1 - 1

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha

Made by East Star Group