Polazna | Vesti | Zdravstvo | Aparat za skrining sluha za knjaževačko porodilište

Aparat za skrining sluha za knjaževačko porodilište

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Knjaževačko porodilište dobilo je danas, u okviru akcije Blic fondacije "Srce za decu", aparat za skrining sluha kod novorođenčadi. Nabavku aparata obezbedila je kompanija ''Mozzart''.

Aparat za skrining sluha za knjaževačko porodilište

Mali Vuk prva je beba, rođena u knjaževačkom porodilištu, kojoj je dan po rođenju, novim aparatom, urađen skrining sluha. Vuk je zdrav i jak dečačić, pokazao je pregled, kome će ubuduće biti podvrgnuta sva novorođenčad, a zahvaljujući donaciji Blic fondacije i Kompanije ''Mozzart.'' Lekari kažu da su do sada problemi sa sluhom mogli da se otkriju tek kada dete napuni godinu, ili dve dana.

''Radi se o potpuno bezbolnoj metodi, kojom se otkrivaju poremećaji sluha, što omogućava sprovođenje adekvatne i pravovremene terapije. Iako imamo 170 porođaja godišnje, znači nam ovaj aparat, da se blagovremeno vidi da li dete ima problema i što pre krene sa terapijom'', kažu dr Darko Marković, upravnik Bolnice i dr Mirjana Marković, načelnica Ginekološko-akušerskog odeljenja.

Nabavku aparata za neonatalni skrining sluha za knjaževačko i još tri porodilišta obezbedila je Kompanija Mozzart.

''Kampanja Blic fondacije uklapa se u našu poslovnu politiku društveno-odgovornog ponašanja. Duboko smo ubeđeni da preventivno delovanje kod najmlađih daje značajan doprinos razvoju društva u celini,'' rekao je Zoran Puhač, direktor Korporativnih poslova u kompaniji ''Mozzart.''

Humanitarnu akciju ''Srce za decu'' Blic fondacija pokrenula je u martu ove godine.

''Blic fondacija je početkom marta pokrenula veliku akciju ''Srce za decu'', čiji je cilj da se svim porodilištima u Srbiji obezbede aparati za neonatalni skrining sluha. Knjaževačko porodilište je 15. po redu koje je dobilo aparat i mi ćemo u narednih mesec dana opremiti sva porodilišta u Srbiji. Pokrovitelj naše akcije je Ministarstvo zdravlja, a medijski partner RTS. Blic fondacija i RTS će 24. maja organizovati humanitarno-zabavni program Teleton na kome će učestvovati veliki broj poznatih glumaca, pevača, sportista, političara i drugih javnih ličnosti sa kojima će moći da razgovaraju gledaoci, a sav prihod od telefonskih poziva na broj 0905700705 i poruka na humanitarni broj 2552 biće namenjen za kupovinu aparata za neonatalni skrining sluha. Cena poziva je 100 dinara, minut razgovora 100 dinara, i cena SMS takođe 100 dinara,'' kazao je u Knjaževcu Velimir Perović, urednik akcije "Srce za decu" Blic fondacije.

Za nabavku aparata za skrining sluha kod beba za svih 56 porodilišta u Srbiji potrebno je 25 miliona dinara, a u Blic fondaciji očekuju da će sve društveno odgovorne firme, slediti primer  kompanije Mocart, jer je to u zajedničkom interesu.

Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha
Made by East Star Group