Polazna | Vesti | Turizam | TO Knjaževac: Oskrnavljena netaknuta priroda Stare planine

TO Knjaževac: Oskrnavljena netaknuta priroda Stare planine

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Turistička organizacija opštine Knjaževac reagovala je na društvenim mrežama povodom izgradnje hidrocentrale na Crnovrškoj reci u Parku prirode Stara planina.

TO Knjaževac: Oskrnavljena netaknuta priroda Stare planine

Kako se navodi, netaknuta priroda Stare planine oskrnavaljena je u najlepšem delu vodotoka Crnovrške reke, koja je stanište pastrmke potočare i mesto na kome se nalazi jedan od najlepših vodopada. Taj prostor zaposele su mašine i bageri, u nameri da planinsku rečicu strpaju u cev prečnika 900 mm. Gradilište nije obeleženo tablom na kojoj bi stajalo ime investitora i izvođača radova, kako zakon nalaže. Izvođači kažu da imaju sve papire, iako su u drugoj zoni zaštite parka prirode, kakav je Park prirode Stara planina, zabranjeni bilo kakvi radovi, a naročito ne na vodotokovima.

Turistička organizacija obratila se Ministarstvu zaštite životne sredine i ministar Goran Trivan naložio je ponovni izlazak inspekcije, a od načelnice ekološke inspekcije zatražen je zapisnik sa prethodnog inspekcijskog nadzora. Očekuje se mišljenje Zavoda za zaštitu prirode, koje je izdalo rešenje o proceni uticaja na životnu sredinu. Postoji sumnja da je rešenje koje, navodno, poseduju investitori, zastarelo.

Ovakve i slične aktivnosti u Parku prirode nisu dozvoljene bez prethodne javne rasprave, zaključuje Turistička organizacija opštine Knjaževac.

Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha
Made by East Star Group