Polazna | Vesti | Turizam | Održan 22. Sabor na Panadžur

Održan 22. Sabor na Panadžur

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U selu Jalovik Izvor danas je održan Sabor na Veliku Gospojinu, ili ''Sabor na Panadžur''. Ovu manifestaciju osmislio je i pokrenuo Žika Radenković, a zamišljena je kao skup izvođača izvorne muzike. Okuplja pevače, harmonikaše, frulaše, gajdaše, trubače i bleh-orkestre

Održan 22. Sabor na Panadžur

Veliki broj gostiju okupio se na 22. Saboru na Veliku Gospojinu. Svi su se složili da Panadžura ne bi ni bilo da bez njegovog idejnog tvorca Žike Radenkovića.

''Prvi začetnik bio je Divko Ristić. On je dao ideju i tako smo 1996. godine došli ovde. Bilo je dve i po hiljade ljudi...'', seća se Žika Radenković. 

Želja lokalne samouprave je da ovaj kraj živi svakog dana, a ne samo na Sabor, poručio je, otvarajući manifestaciju, Goran Popović, pomoćnik predsednika opštine.

''Opština Knjaževac trudi se da unapredi životne uslove. Naš budžet je skroman, ali se trudimo da se, koliko možemo, posvetimo svakom kraju.''

Na ovakavim mestima čuva se od zaborava bogato kulturno naseleđe, kaže Boban Marković, direktor Turističke organizacije, koja, već dugi niz godina, organizuje Sabor na Panadžur.

''Ovo je festival narodnih pesama i igara, pre svega mladih stvaralaca, neafirmisanih, koji do sada nisu imali priliku nigde da se pojave,'' kazao je Marković.

Posetioci Sabora bili su u prilici da vide nastupe brojnih pevača svih generacija, veštinu muziciranja pokazali su mnogi instrumentalisti – od harmonikaša, frulaša i gajdaša do  bleh orkestra.

Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha
Made by East Star Group