Polazna | Vesti | Turizam | A u Guču idu...''Zlatne trube''

A u Guču idu...''Zlatne trube''

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Od ove godine predtakmičenja za Dragačevski sabor u Guči održavaju se u deset centara, među kojima je i Knjaževac. Na manifestaciji ''Zvuci trube sa Timoka'' za mogućnost da nastupe na najvećem svetskom festivalu trube borilo se pet orkestara, a pobedile su ''Zlatne trube'' iz Knjaževca.

A u Guču idu...''Zlatne trube''

Defile ulicama grada bio je pozivnica Knjaževčanima da čuju zvuke trube sa Timoka i pozdrave učesnike predtakmičenja za Dragačevski sabor u Guči.  Sa pozornice Timočane je pozdravio predsednik organizacionog odbora Sabora Slobodan Jolović.

''Dozvolite da vas pozdravim u ime Sabora trubača u Guči, najveće manifestacije u Srbiji i najavećeg festivala trube u svetu, festivala koji je u proteklih 56 godina posetilo blizu 20 miliona gostiju iz preko 100 zemalja sa svih kontinenata''.

Manifestaciju posvećenu instrumentu sa kojim se, kako je rekao, u Srbiji i ratuje i veseli, otvorio je predsednik opštine Milan Đokić.

''Okupili smo se ovde da odamo poštu instrumentu koji je uvek bio i na čelu i na začelju srpskih kolona, bilo da su one išle u ratove, ili u svatove. Sa trubom su se Srbi oduvek i radovali i ratovali. Sa željom da truba u narednom periodu bude samo znak veselja, da obeležava samo lepe događaje, proglašavam manifestaciju ''Zvuci trube sa Timoka'' otvorenom.''

Za titulu najboljih u nekoliko kategorija i mogućnost da nastupe u Guči borilo se pet orkestara: orkestar Ivana Milenkovića iz Knjaževca, Dar mar iz Knjaževca, Balkanika iz Niša, orkestar Miroslava Prvulovića iz Knjaževca iz Zlatne trube iz Knjaževca. Odlukom žirija, u kome su bili profesori muzike Darko Dimitrijević, Aleksandar Milenković i Danilo Filipović, u avgustu, na 57. Sabor putovaće ''Zlatne trube'' iz Knjaževca.

''Mi smo učestvovali u Guči u kategoriji mlađih orkestara, ali tamo nismo bili već dve, tri godine. Sada smo prošli i nadam se najbolje. Ko nije bio u Guči, ne može da vam kaže...Osećaj je veličanstven. Tamo stičete autoritet, popularnost...'' ispričao je Milan Milijić prva truba orkestra ''Zlatne trube''.

I dok su ''Zlatne trube'' svirale svoj pobednički koncert, organizator – Turistička organizacija opštine Knjaževac sabirao je utiske.

''Mi pišemo istoriju večeras. Vreme nas je poslužilo, imali smo jednu feštu večeras, manifestaciju za koju se nadam da će postati tradicija'', kazao je direktor Turističke organizacije Boban Marković.

Kao gosti nastupili su trubači iz Berkova u Bugarskoj i orkestar Isidora Zećirovića iz Bojnika. Šarm manifestaciji dale su manekenke u modelima Udruženja ''Izvor'', vlasnici oldtajmera i Udruženje ribolovaca, koje je, kao i svake godine, pripremilo riblju čorbu, koja je podeljena poseticima.

Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha
Made by East Star Group