Polazna | Vesti | Turizam | Starom planinom na skijama i u džipovima

Starom planinom na skijama i u džipovima

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ski centar Stara planina spreman je za ljubitelje zimskih sportova. Za sada su u funkciji staze na Jabučkom ravništu, ali se pripremaju i ostale staze. Kako je najavljeno, sportski skijaši naredne godine dobiće Kuću skijanja, a jedan od načina da se, osim na skijama, upozna ''krov Srbije'' je i off road vožnja džipovima, kakvu su, tokom ski openinga demonstrirali članovi Jeep kluba Srbija.

Starom planinom na skijama i u džipovima

Stara planina se dobro pripremila za ljubitelje skijaških sportova. Nedostatak prirodnog snega nadomešćuje se veštačkim osnežavanjem, tako da  će i ove zime moći da se uživa na dugim i kvalitetnim stazama, kaže Dejan Ćika, direktor Javnog preduzeća Skijališta Srbije.

''Skijaška sezona na Staroj planini počela je 12. decembra. Rade gondola, tri staze. Na stazi je 30 centimetara utabanog snega. Sistem za veštačko osnežavanje odradio je svoje. Najskuplji ski pass je na Kopaoniku, dok su Stara planina i Zlatibor ujednačeni.''

Skijališta nastavljaju saradnju sa lokalnim samoupravama, omogućavajući učenicima osnovnih i srednjih škola povoljne uslove za boravak na snegu.

''Skijališta Srbije i dalje nastavljaju svoju društveno – odgovornu funkciju, tako da će građani iz lokalnih samouprava i dalje imati pogodnosti kao prošle godine,'' kaže Ćika.

Na Staroj planini naredne godine počinje realizacija projekta Nacionalnog skijaškog trening centra, rekao je novinarima Vladeta Radivojević predsednik Skijaškog saveza Srbije.

''Ova planina zaslužuje da ima mnogo veću posećenost i da se na račun nje razvija region. Skijaški savez Srbije u poslednjih par godina uradio je puno velikoh takmičenja na Staroj planini. U saradnji sa lokalnom samoupravom u Knjaževcu, JP ''Stara planina'' i Skijalištima Srbije organizovali smo Evropa kup. Ja sam obećao da ćemo dovesti Svetski kup i stojim iza toga. Saradnja sa opštinom Knjaževac je na visokom nivou. Opredeljenje Skijaškog saveza je da iduće godine počne i završi izgradnju Kuće skijanja, objekta koji bi služio razvoju skijaškog sporta u Srbiji. Postoji dogovor sa federacijama Tunisa, Kipra, Grčke, koji će slati svoju decu na zimske i letnje kampove u tu Kuću skijanja.''

Osim na skijama neizmerna lepota ''krova Srbije'' može se upoznati i na mnoge druge načine. Jedan od njih je i of roud vožnja za one koji žele da pokušaju nešto novo i uzbudljivo, poput ekipe Jeep kluba.

''Stara planina nam je omiljena. Doduše, retko dolazimo zimi po snegu, zato što ne znate šta vas očekuje, ali u drugo doba godine je prekrasna. Odavde, prelazak pored Piljskih vodopada nešto je što se na drugim mestima ne može videti'', ističe Branislav Brkić iz Jeep kluba Srbije.

Park prirode Stara planina najveće je zaštićeno prirodno dobro u Srbiji, koje zajedničkim naporima svih koji je vole može postati ozbiljan turistički centar, slažu se sagovornici Knjaževacinfa.

Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha

Made by East Star Group