Polazna | Vesti | Ribolov | Prvo teorija, pa na vodu

Prvo teorija, pa na vodu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Po završetku obuke u okviru “Male škole ribolova”, za knjaževačke osnovce od V do VIII razreda, OSR Beli Timok u subotu organizuje izlet na Bovansko jezero.

Prvo teorija, pa na vodu

 

Organizacija sportskih ribolovaca Beli Timok već nekoliko godina kontinuirano radi na omasovljenju i podmlađivanju članstva, a posebna pažnja posevećena je edukaciji mladih ribolovaca. Instruktori redovno obilaze sve ovdašnje osnovne škole i u sklopu sekcija za ribolov drže časove koji su kombinacija teoretske i praktične nastave. Interesovanje polaznika je na zavidnom nivou, baš kao i njihov stepen obučenosti.

Dušan Ranđelovć kaže da od ove godine pohađa Školu ribolova. Voli da peca, na časovima u sekciji je naučio mnogo toga i nada se da će još veći broj njegovih drugova uskoro da se uključi u ovu obuku. Filip Pavlović je već drugu godinu polaznik ove Škole. Kaže da su prošle godine učili osnovne stvari vezane za ribolov, a ove su proširili svoje znanje teorijskom obukom, pored ostalog o primami i izboru hrane.

U poslednje dve sezone Male škole ribolova mališani se postepeno uvode u tajne ove veštine. “Prošle godine smo, zajedno sa instruktorom, decu učili kako se vezuje udica, koji štap da izaberu i slične osnovne stvari, a ove godine idemo dalje - učimo koju hranu treba odabrati prilikom ribolova, da se ne meša primama, već da koristimo onu hranu koja je isključivo za belicu, žutooku ili deveriku. Celokupna obuka je u svrhu edukacije mladih ribolovaca i uključivanja što većeg broja dece u ribolov”, rekao je Aleksandar Stojanović, nastavnik muzičkog obrazovanja u školi Vuk Karadžić i rukovodilac sekcije za sportski ribolov.

Do sada je bila praksa da svako ko može sebi da priušti kupovinu dozvole automatski postaje ribolovac, ali će vrlo verovatno i kod nas uskoro zaživeti praksa da je, pre izlaska na vodu, neophodna bar minimalna obuka. “Mi u OSR Beli Timok nećemo dozvoliti da nas takva situacija zatekne i ovo što radimo u Školi ribolova ima za cilj da ovu decu, dok stignu do uzrasta od 18 godina, obučimo u potpunosti ne samo za ribolov već i za ostale bitne segmente te oblasti, a jedan od najvažnijih je svakako ekološki, odnosno neophodnost brige za očuvanje životne sredine”, ističe Slaviša Ivanković, instruktor Organizacije sportskih ribolovaca “Beli Timok”.

Prvu priliku da praktično na vodi primene naučeno u školi ribolova knjaževački mališani, uzrasta od V do VIII razreda imaće već u subotu 11. juna, za kada je planiran izlet na Bovansko jezero. Za septembar i početak nove školske godine najavljuje se i organizovanje takmičenja za mlade sportske ribolovce.

Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha
Made by East Star Group