Polazna | Vesti | Poljoprivreda | Paulovnija, drvo budućnosti

Paulovnija, drvo budućnosti

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U Kući partnerstva juče je održano predavanje na temu ''Paulovnija – najbrže rastuće drvo na svetu, investicija i sadnja''.

Paulovnija, drvo budućnosti

Simeon Apostolov, vlasnik kompanije “Paulovnija DOO” iz Pirota, govorio je o prednostima paulovnije, karakteristikama, mogućnostma i ceni uzgajanja na našem podneblju, kao i o potencijalnoj zaradi od ovog drveta.

Komentara (11 poslato)

avatar
Maki 01/07/2014 14:05:16
Sve dodatne informacije o sadnicama i rasadu, kako se sadi i uzgaja, kada seče i za šta se sve koristi drvo paulovnije možete potražiti na oficialnom sajtu uvoznika i distributera: http://www.ekoflora.rs
Palac gore Palac dole
0
avatar
Zoran Jecinac 14/04/2014 22:00:18
Molio bih da mi neko kaze koliko vrsta Paulovnije postoji,jer sam imao priliku da vidim stablo Paulovnije koje me nije odusevilo.Naime drvo jeste visoko i razgranato ali su grane vrlo krte i suplje ,tako da se pri svakom malo vecem vetru lome i otpadaju. A za cvet sam cuo da traje vrlo kratko.
Unapred zahvaljujem na informacijama.
Palac gore Palac dole
1
avatar
marko 18/11/2013 18:49:13
Nije istina da biljka nije rasla u nasem kraju . Ima je u Bulevaru Kralja Aleksandra u Beogradu u gornjem delu ulice a ja znam da ima i u valjevskom gradskom parku nekoliko koje su stare preko 30 godina. Sad da li ove hibride treba uzeti za GM verovatno da ali iz semena ovih "nasih " biljaka mozete dobiti biljke koje to sigurno nisu. Sto se tice zarade sve je na dugom stapu jer se jos uvek ne zna otkupna cena za ovo drvo ali cena u Evropi za 1 kubni metar drvne gradje se krece od 300-500 evra. Ali ono ali sto srecu kvari je da je cela Evropa pocela da sadi ovo drvo posebno Nemacka , Rumunija i Bugarska pa je pitanje kolika ce cena biti za 6-8 godina kada vase drvo dodje na secu.
Palac gore Palac dole
0
avatar
Pero Deformero 04/11/2013 22:03:42
Pa možda bi trebalo da sadimo Sekvoju. To je pravo američo drvo, kakve Paulovnije
Uranijum su nam oni već sami poslali avio transportom.
Palac gore Palac dole
51
avatar
qwerty 04/11/2013 17:56:38
@ Pero Deformero

Losi primeri -> uvoz Dzveri i Obraza iz Rusije, pravoslavna dzamahirija po uzoru na islamske...
Palac gore Palac dole
-31
avatar
Pero Deformero 03/11/2013 19:22:09
Kolko doriti bi imalo,a kolko štete to niko tačno nezna, jer živi svet nije tako prost da bih ga neko objasnio i razumeo za jedno predavanje. Ta filozofija ovo je jako dobro ajde odma da ga primenimo je nanela mnogo veće štete nego koristi svuda po ovoj našoj planeti. Dao si primer kukuza i krompira, mogo si da navedeš i pardajs gde je to jako uspešno, ali nisi naveo primere gde je to donelo štete.
Palac gore Palac dole
46
avatar
qwerty 02/11/2013 21:16:45
@ Pero Deformero

Pa sta ako nije rasla? Ako ima koristi od nje, zasto da se ne sadi?
A nije ni genetski modifikovana. Imas internet, ili ga koristis samo za pljuvacinu?

Uostalom, kukuruz, krompir i pasulj su doneseni u Evropu u 16. veku.
Možes li da zamisliš današnju Srbiju bez ovih kultura?
Da nisi mozda aktivista Dveri? Ili Cickove partije?
Palac gore Palac dole
39
avatar
I. Petrović 02/11/2013 18:46:17
Paulovnija ili Carsko drvo, poreklom je iz drevne Kine.Kod Kineza je u tradiciji, vekovima, bio običaj da po rođenju ženskog deteta porodica zasadi paulovniju. Tokom odrastanja deteta jak i dubok koren štite tlo od erozije a veliki, zeleni listovi troše ugljen- dioksid i proizvode kiseonik. Kada dete odraste obaraju stablo i koristili ga za razne potrebe, kao ogrev, građevinsko drvo, za proizvodnju muzičkih instrumenata, košnica... Nije bauk sve što je nama nedovoljno poznato. Zato je potrebno da stalno učimo i koristimo znanje i iskustvo drugih. Možda će nam tada biti bolje. Od nas zavisi.
Palac gore Palac dole
49
avatar
Pero Deformero 02/11/2013 10:04:35
Jos jedna genetski modifikovana parazit biljka koja nikada nije rasla na ovim prostorima.
Palac gore Palac dole
34
avatar
Vladan Radovanović 01/11/2013 15:49:37
Prezentaciju je organizovalo Udruženje privrednika-Knjaževac. Gospodin Simeon Apostolov sa svojim firmama iz Sofije i drugih zemalja je prijatelj našeg grada i Srbije. Nudi saradnju i kompletnu logistiku kod sadnje i negovanja paulovnije. U narednom periodi Udruženje privrednika će pokušati da u ovom poslu uključi i lokalnu samoupravu koja bi mogla da subvencijom pomogne naše sugrađane koji žele da zasade svoje parcelo ovom biljkom. Paulovnija osim navedenih karakteristika može se koristiti i kao dodatak stočnoj hrani. U Japanu je masovno sade jer je poznata i kao fabrika kiseonika.
Udruženje privrednika će se potruditi da obezbedi i besolatnu analizu zemljišta za one koji žele da se bave ovim poslom.
Palac gore Palac dole
36
avatar
Љ 01/11/2013 14:31:29
Још оваквих и сличних предавања!
Palac gore Palac dole
35
ukupno: 11 | prikazano: 1 - 11

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha
KnjaževacInfo uživo putem Interneta

Made by East Star Group