Polazna | Vesti | Poljoprivreda | Zimska škola za poljoprivrednike u znaku pčelara

Zimska škola za poljoprivrednike u znaku pčelara

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Poljoprivredna stručna i savetodavna služba Knjaževac organizovala je danas Zimsku školu za poljoprivredne proizvođače iz knjaževačke opštine. Na otvaranju, govorio je predsednik opštine Milan Đokić, koji je obećao još veću podršku agraru u naradenoj godini. Izuzetno interesovanje pčelara izazvalo je predavanje dr Gorana jevtića iz Instituta za krmo bilje u Kruševcu, koji je govorio o sadnji medonosnog bilja.

Zimska škola za poljoprivrednike u znaku pčelara

Zimska škola namenja poljoprivrednim proizvođačima knjaževačke opštine bila  je ove godine u znaku pčelara. Početak projekta poboljšanja medonosnih prilika , koji će, uz podršku opštinskog agrarnog budžeta realizovati Udruženje pčelara ''Lipa'', diktirao je i prvu temu ove škole.

''Proteklih godina imali smo od strane opštine podršku za nabavku košnica, proširenje pčelinjaka, a sada je došlo vreme da udruženje, u saradnji sa opštinom, poboljša medonosne prilike u opštini, sadnjom medonosgnog bilja, đto treba da odrade sami pčelari'', kazao je Miroslav Milošević, predsednik Udruženja ''Lipa''.

''Knjaževčani uvek žele da budu prvi, tako da su i ovu inicijativu pokrenuli među prvima u Srbiji i dobili sredstva. Na pravi način ih samo treba raspodeliti. Mislim da je to prava inicijativa, koja treba da se širi. Naše medonosne pčele imaju mnogo problema. Neke im zadajemo mi, pa je red da im nešto i vratimo kroz medonosno bilje'', rekao je dr Goran Jevtić iz Instituta za krmno bilje u Kruševcu.

Zadovoljstvo brojem prisustnih pčelara izrazio je i predsednik opštine Milan Đokić, koji je najavio još značajnija izdvajanja za podršku poljoprivrednoj proizvodnji u 2018. godini.

''Mogu da najavim da ćemo u narednoj godini za poljoprivredu izdvojiti 30 odsto više sredstava nego ove godine. Trideset miliona dinara biće u primarnom krugu izdvojeno za podršku poljoprivrednoj proizvodnji.''
 
Zimsku pooljoprivrednu školu organizuje, drugu godinu zaredom, Poljoprivredna stručna i savetodavna služba Knjaževac.

''Poljoprivredna i savetodavna služba ovakve zimske đkole odganizuje za proizvođače iz Knjaževca i Sokobanje. To su područja koja pokrivamo našim radom. Odlaskom na teren i obilaskom poljoprivrednih gazdinstava, dolazimo do saznanja da proizvođači usvajaju ta znanja. U zadnje vreme se oslanjaju na Poljoprivrednu savetodavnu službu i sve više traže savete od nas,'' kaže Dragan Kolčić, diplomirani agroekonomista, direktor Poljoservisa.

Pored sadnje medonosnog bilja, bilo je reči i o  kvalitetnoj stočnoj hrani, osnovima organske biljne proizvodnje, zaštiti voća, rezidbi dunja, đubrenju zemljišta u voćarskoj proizvodnji, mehanizaciji i alatima, sušenju voća i drugim temama od značaja za postizanje boljih rezultata u poljoprivrednoj proizvodnji.

Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha
Made by East Star Group