Polazna | Vesti | Poljoprivreda | Pčelari obeležili Svetog Prokopija

Pčelari obeležili Svetog Prokopija

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Udruženje pčelara ''Lipa'' obeležilo je svoju slavu – Svetog Prokopija. Rezanje slavskog kolača obavljeno je na pčelinjaku Ivice Petrovića u Vidovcu. U saradnji sa ''Timomedom'', pčelari su u Domu kulture organizovali predavanje o uzimljavanju i bolestima pčelinjih zajednica.

Pčelari obeležili Svetog Prokopija

Praznik Svetog Prokopija, koga Udruženje pčelara ''Lipa'' slavi kao svog zaštitnika, obeležen je na pčelinjaku ovogodišnjeg kolačara, Ivice Petrovića u Vidovcu. Zadovoljan ovogodišnjim prinosom meda, Petrović, ipak, tvrdi da je bavljenje pčelarstvom skupo.

''Imam oko sto košnica. Ova godina bila je dobra, izvadio sam oko 500 kilograma meda. Mladima bih savetovao da, ako nemaju para, bolje da ne počinju da se bave pčelarstvom. Ovo je skup ''sport''''. 

Po tradiciji, slavski kolač presečen je u prisustvu protojereja Perice Božunovića, a dužnost kolačara za narednu godinu preuzeo je Saša Petković. Uz slavlje, bila je ovo prilika i za razmenu mišljenja o stanju u pčelinjacima. Iako godina nije bila najpovoljnija, pčelari su vrednim radom nadomestili nepovoljni uticaj vremenskih prilika, kaže predsednik Udruženja Miroslav Milošević.

''Ova godina je jedna od srednje loših. Sve zavisi od terena na kome su pčele bile, ali i od toga kako su radili pčelari. Pčele su loše izimile i mali broj pčelara može da se pohvali da je jako dobro prošao. Pčelari su puno radili, pa su nadomestili to što je sa pčelama bilo loše, tako da se godina isplatila na neki način.''

U saradnji sa preduzećem Timomed, u Domu kulture održano je predavanje o uzimljavanju i bolestima pčelinjih zajednica. Pčelari treba da budu informisani, jer je ovo posao koji zahteva stalno učenje, smatra  Slobodan Jevtić, pčelar praktičar. 

Knjaževački pčelari upoznali su se i sa mogućnostima novih SMS vaga, elektronskih uređaja za praćenje prinosa meda, a promovisana je i nova pčelarska oprema.

Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha
Made by East Star Group