Polazna | Vesti | Poljoprivreda | Pčelari o falsifikatima, bolestima pčela, planovima ...

Pčelari o falsifikatima, bolestima pčela, planovima ...

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U subotu, 11. marta, održana je redovna godišnja skupština Udruženja pčelara ''Lipa''. Razgovaralo se o radu u prethodnoj godini, kao i o planovima za ovu. Nakon sednice Skupštine održano je i stručno predavanje. O uzrocima nestanka pčela, bolestima pčela i pčelinjeg legla govorio je dr Kazimir Matović sa Specijalističkog veterinarskog institura u Kraljevu.

Pčelari o falsifikatima, bolestima pčela, planovima ...

O radu u prethodnoj godini i planovima za ovu razgovarali su knjaževački pčelari, okupljeni u Udruženju ''Lipa'' na redovnoj godišnjoj skupštini. Ukoliko se poboljšaju uslovi pčelarenja i kvalitet proizvoda, od pčelarstva može dobro da se živi, kaže predsednik Udruženja Miroslav Milošević.

''Udruženje ima preko 85 registrovanih članova. Na nivou opštine ima ih i više. Članstvom u udruženju pčelari stiču pravo na subvencije. Na nivou opštine prošle godine bilo je devet i po hiljada registrovanih pčelinjih zajednica. Doregistrovano je još dve i po hiljade...To je solidan broj, od koga pčelari mogu dobro da žive, ali  moraju mnogo da se trude da poboljšaju uslove pčelarenja i kvalitet svojih proizvoda''.

Nezaobilazna tema i ovog puta bili su falsifikati meda, kojih su pune pijačne tezge i marketi.  Pčelari traže veće angažovanje inspekcije, a svoje članove pozivaju da med proizvode iskuljučivo po propisanim standardima.

''Veliki je problem falsifikovanog meda na tržištu u celoj zemlji, pa i u Knjaževcu. Apel pčelarima je da poštuju dobru pčelarsku praksu, da se bave proizvodnjom meda po standardima i da ako naiđu na neispravan med obaveste inspekciju, koja će izvršiti kontrolu.''

Protekle godine pčelari su se suočili sa nestajanjem pčelinjih zajednica, što je, jednim delom, posledica neprepoznavanja problema u pčelinjaku.

''Beležimo veliki gubitak u prošloj godini, a uzrok su bolesti pčela, koje pčelari nisu prepoznali. Ovo predavanje imalo je za svrhu da poboljša znanje pčelara''. 

Pčelari očekuju da će i u ovoj godini nastaviti saradnju sa Fondom za razvoj poljoprivrede, pre svega na planu eduikacije pčelara i poboljšanju medonosnih prilika u opštini.

Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha
Made by East Star Group