Polazna | Vesti | Poljoprivreda | Povrtarstvo i klimatske promene

Povrtarstvo i klimatske promene

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U Knjaževcu je danas održana još jedna u nizu obuka za poljoprivrednike, koju organizuje Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO). Osnovna tema seminara, održanog u prostorijama Regionalnog centra za stručno usavršavenje, bila je adaptacija povrtarske proizvodnje na klimatske promene. Kako se čulo, niske temperature u decembru i januaru, desetkovaće proizvodnju povrća.

Povrtarstvo i klimatske promene

Kako povrtarsku proizvodnju prilagoditi klimatskim promenama, koliki je značaj đubrenja i navodnjavanja, knjaževački poljoprivrednici mogli su da čuju na seminaru, koji su za njih organizovali Organizacija za hranu Ujedinjenih nacija i Evropska unija. Poljoprivrednici su konstantno prinuđeni da gledaju u nebo, jer zavise od klimatskih uslova, kaže Valentina Aleksić iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe u Knjaževcu.

''Svedoci smo da nam se klima menja i poljoprivrednici svoju proizvodnju treba da adaptiraju klimatskim uslovima. Kako ? Morali bi da prate vremenske uslove. Prošle godine mraz, koji je doneo dosta štete. Sve više će biti ekstrema. Imali smo trend opadanja količine padavina. Iako je 2016. bila generalno kišovita, imali smo dva sušna perioda u aprilu i avgustu, tako da se to odrazilo na poljoprivrednu proizvodnju. Prognoza je da ćemo i u narednom periodu imati problem sa klimatskim promenama, sve će izraženiji biti ekstremi. Poljoprivrednici treba da prilagode i đubrenje i navodnjavanje i sve agrotehničke mere, kako bi se što bolje adaptirali na klimatske promene. Moraju se birati sorte koje su tolerantnije na klimatske uslove.''

Izuzetno niske temperature u decembru i januaru desetkovaće proizvodnju povrća, smatraju stručnjaci.

''Ove niske temperature negativno utiču na povrtarske kulture, naročito kod proizvođača koji imaju celogodišnju proizvodnju zelene salete, spanaća, luka, u plastenicima bez grejanja. Prinosi su desetkovani. Ukoliko ovakvi vremenski uslovi potraju biće problema i oko proizvodnje rasada'', kaže Valentina Aleksić.

Seminar za povrtare deo je programa edukacije poljoprivrednih proizvođača, koji finansira Evropska unija. Naredni je je planiran za kraj februara ili početak marta, a biće namenjen stočarima.

Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha

Made by East Star Group