Polazna | Vesti | Poljoprivreda | Počeo seminar za poljoprivrednike

Počeo seminar za poljoprivrednike

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Poljoprivredna stručna i savetodavna služba Knjaževac organizuje u Knjaževcu i Sokobanji Zimsku školu za poljoprivredne proizvođače. Škola je počela danas u prostorijama Regionalnog centra za stručno usavršavanje, a dominiraće teme vezane za voćarstvo i pčelarstvo.

Počeo seminar za poljoprivrednike

U prostoru Regionalnog centra za stručno usavršavanje počela je Zimska škola za poljoprivredne proizvođače. Učesnike je na otvaranju pozdravio Marko Stojanović, pomoćnik predsednika opštine.

''I sami znate da bez edukacije ne možemo da imamo dobar prinos i kvalitetne plodove. Lokalna samouprava jako puno ulaže u razvoj poljoprivrede, ali bez Poljoprivredne stručne službe sve to ne bi imalo efekta.''

Gajenje i zaštita voćaka, pčelarstvo, seoski turizam, vinogradarski registar, biće neke od tema  o kojima će sa poljoprivrednicima razgovarati stručnjaci za ove oblasti, kaže Srđan Cvetković, direktor Poljoprivredne stručne i savetodavne službe, koja je organizator škole. On ističe da je edukacija jedan od preduslova za kvalitetno bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom.

''Pošto je ovo voćarski kraj, ljudi uglavnom dolaze po voćarske savete. Savete prihvataju voćari i povrtari, jer su svesni da od dana, ili sata zaštite zavisi da li će biti roda, ili će on biti desetkovan  zbog bolesti i štetočina. Kod ratara i stočara postoji nasleđe ''jer su tako njihove dede radile'', ali stoka ne može da se čuva kao pre sto godina. Nadam se da će, uz pomoć ovakvih škola i ratari i stočari krenuti na bolje, kao voćari i povrtati.''

Nakon Knjaževca, zimska škola nastavlja se u Sokobanji, gde će dominantna tema biti ratarstvo.

Poljoprivredna stručna i savetodavna služba radi u zgradi Zemljoradničke zadruge ''Napredak'', u ulici Knjaza Miloša 75.

Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha
Made by East Star Group