Polazna | Vesti | Poljoprivreda | Berba konoplje u Debelici

Berba konoplje u Debelici

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Na imanju porodice Nikolić u Debelici počela je berba jedne neobične poljoprivredne kulture, konoplje.

Berba konoplje u Debelici

Nakon pribavljanja svih neophodnih dozvola, površinu od jednog hektara i deset ari Miljan Nikolić je ove godine prvi put zasadio kao oglednu parcelu. Inače u Srbiji je tek pre dve godine zakonski regulisana proizvodnja konoplje i gazdinstvo Nikolić je jedino van Vojvodine koje se bavi proizvodnjom ove kulture.

Konoplju su na ovim prostorima gajili naši preci stotinama godina pre nas i od ove „darežljive“ biljke pravili platna, papir, kanap, pa čak i kuće. Međutim, danas je na poljima, osim simboličnih par desetina hektara, nema. Jedina parcela pod konopljom južnije od Beograda nalazi se u Debelici na imanju porodice Nikolić. Do ideje da se zasadi ova kultura došlo je slučajno.

Agronomi često podsećaju da Srbija ima povoljne klimatske uslove i kvalitetno zemljište za proizvodnju industrijske konoplje. Ova biljka je povoljna i za zemljište jer čisti od korova, a primena proizvoda od konoplje je velika.

Još uvek je problem plasman proizvoda, međutim situacija se polako popravlja i pojavljuju se prerađivači, uglavnom iz inostranstva, sa ponudama za otkup. Da bi neko gajio konoplju potrebno da ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo i da pribavi sve neophodne dozvole. Za sva pitanja i pomoć oko dozvola najbolje je obratiti se Udruženju proizvođača i prerađivača alternativnih biljnih vrsta “Konoplja” na email udruzenje.konoplja@gmail.com ili telefon 063/1906913

Komentara (2 poslato)

avatar
zverko 19/09/2016 01:03:58
Cekaj, pa Zverko jos nije uhapsio Zrikija... A potplacen...
Palac gore Palac dole
5
avatar
Nablesnotesan 16/09/2016 19:58:06
Zriki sadi grsnice :)
Palac gore Palac dole
14
ukupno: 2 | prikazano: 1 - 2

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha
Made by East Star Group