Polazna | Vesti | Poljoprivreda | Dan polja u Debelici

Dan polja u Debelici

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U organizaciji Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Poljoservis, na oglednoj parceli u Debelici održan je Dan polja. Poljoprivrednim proizvođačima iz Debelice i okolnih sela predstavljeno je 11 hibrida kukuruza različitih tipova zrenja, a poljoprivrednici su, u skladu sa sopstvenim potrebama, u prilici da odaberu neki od njih za narednu godinu.

Dan polja u Debelici

 

Za poljoprivrednike Debelice i okolnih sela Poljoprivredna stručna i savetodavna služba Poljoservis organizovala je Dan polja. Bila je to prilika da se poljoprivrednici na oglednoj parceli upoznaju sa trenutnim stanjem 11 različitih vrsta hibrida kukuruza.
“Cilj je da poljoprivrednici na licu mesta vide kako se koji od hibrida pokazao i da na osnovu toga i onoga što čuju od nas odluče koji će hibrid odabrati za setvu naredne godine”, kaže Srđan Cvetković, rukovodilac ogleda.

Na području knjaževačke opštine, od početka godine, zabeleženo je oko 500 mililitara padavina, što je u granicama višegodišnjeg proseka. “Ono što je za proizvodnju kukuruza najvažnije - u vreme sadnje imali smo dovoljnu zimsku zalihu vlage u zemljištu. Već duži niz godina prati nas trend vrlo neujednačenog rasporeda padavina. Ova godina je to na neki način demantovala. Mesečni nivo padavina kretao se u rasponu od 65 do 85 milimetara vodenog taloga, a jedini problem bio je nedostatak padavina u avgustu”, rekla je Valentina Aleksić, stručnjak Poljoservisa za zemljište i navodnjavanje.

Ogledna parcela u Debelici vlasništvo je poljoprivrednog gazdinstva porodice Milošević. “Ova parcela je površine hektar i 30 ari, zasejano je ukupno 11 hibrida sorti zrenja od fao 300 do fao 600. Primenjena je puna agrotehnika, uključujući i dva zalivanja, s obzirom da smo relativno blizu Timoka. Nadam se da će moje komšije, kao i meštani susednih sela imati šta da vide i da odaberu hibrid koji je najpogodniji za proizvodnju kojom se bave”, izjavio je Miroljub Milošević, vlasnik ogledne parcele.

Kada je reč o proizvodnji kukuruza, stručnjaci preporučuju poljoprivrednicima sa našeg područja da biraju ranije hibride iz grupe zrenja fao 500. Podjednako je važno da proizvođači, ukoliko su u mogućnosti, primenjuju više vrsta hibrida. Na taj način u dobroj meri mogli bi da budu amortizovani gubici koji su posledica suše ili drugih nepovoljnih uticaja na prinos kukuruza.

Komentara (1 poslato)

avatar
kilav 03/09/2016 21:33:29
Domacine travan ti kukuruz.
Palac gore Palac dole
5
ukupno: 1 | prikazano: 1 - 1

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha
Made by East Star Group