Polazna | Vesti | Poljoprivreda | Timočka aronija iz Vitkovca

Timočka aronija iz Vitkovca

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Uzgoj aronije na području naše opštine još uvek nije dovoljno razvijena i proširena delatnost. Nevena i Dušan Kostić u Vitkovcu imaju plantažu od oko 1000 grmova, ovih dana obavljena je berba, a od zasada, koji je sada u četvrtoj godini, očekuje se prinos od oko dve tone. S obzirom da organizovanog otkupa sirovih bobica nema, Kostići svu aroniju prerađuju u hladno ceđeni sok, kao i još neke proizvode od ovog izuzetno lekovitog voća.

Timočka aronija iz Vitkovca

 

Nevena i Dušan Kostić aroniju gaje od 2012. godine. Na parceli od oko 80 ari u Vitkovcu imaju 1000 zasađenih grmova. U četvrtoj godini stigao je i prvi ozbiljniji prinos - ove godine očekuju oko 2000 kilograma. Za uzgoj aronije opredelili su se, pored ostalog, zbog izuzetnog lekovitog svojstva ovog voća.
“Ako aroniju uvrstite u svakodnevnu ishranu, možete biti sigurni da ste zaštićeni od prehlade i gripa, zato što ona suzbija bakterije i viruse i poboljšava imunološki sistem”, kaže Nevena Kostić.

Kao i u svakoj vrsti poljoprivredne proizvodnje, i kod uzgoja aronije potrebno je mnogo rada i velika posvećenost poslu kojim se bavite. Na ovoj plantaži aronija se zaliva sistemom kap po kap i u jesen dobija prihranu. “Aroniju uzgajamo u potpunosti na organski način. Osim pregorelog stajnjaka, ne koristimo nikakve hemijske preparate. Kao i u ostalim oblastima poljoprivrede, plasman proizvoda je najveći problem. Mi smo se opredelili da ne prodajemo sirove bobice, već praktično celokupan rod prerađujemo u hladno ceđeni matični sok od aronije. To nam je najvažniji proizvod, a pored toga imamo i čajeve od aronije, aroniju u medu, slatko i liker od aronije. Krenuli smo da pravimo i labelo i sapune od aronije, a imamo u planu i proizvodnju vina i rakije”, napominje Dušan Kostić.

Nevena i Dušan do sada su sve postigli sopstvenim, porodičnim sredstvima. Nikakve subvencije niti pomoć nisu dobijali, ali kažu da im nikako ne bi bila naodmet pomoć za bolje opremanje proizvodnog, odnosno dela za preradu aronije. Takođe, bolje bi moglo da se radi kada bi se, iako su malobrojni, proizvođači aronije udružili.

Svoje proizvode za sada prodaju na specijalizovanim sajmovima zdrave hrane, a brojna priznanja koja su dobili za kvalitet svega što od aronije proizvedu najbolje govore da su Nevana i Dušan na dobrom putu.

Komentara (1 poslato)

avatar
Mimara 25/08/2016 18:08:14
Mene me interesuje da li može da mi se sloša ako pomešam 19 piva sa matičnim sokom od aronije?
Palac gore Palac dole
-4
ukupno: 1 | prikazano: 1 - 1

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha

Made by East Star Group