Polazna | Vesti | Obrazovanje | Vukov mesec u ''Vuku''

Vukov mesec u ''Vuku''

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U petak, osmog decembra, u OŠ „Vuk Karadžić“, realizovana je završna aktivnost Vukovog meseca u okviru Međuškolskog obrazovno-vaspitnog projekta ''Čitalići 2018.''

Vukov mesec u  ''Vuku''

U čitalačku avanturu učenici su zakoračili Vukovom početnicom – izložbom crteža ćiriličnih slova, starih knjiga i zaboravljenih reči našeg kraja.

Putovanje koje slavi jezik, ćirilicu, narodno blago, čitanje, nastavili su Vukovom nedeljom u okviru koje je realizovano niz aktivnosti: tematski dani posvećeni životu i radu Vuka Karadžića, kviz ''Vukovac – od igre do znanja'', koji je posvećen školskom prazniku, kao i 200. godišnjici Prvog izdanja „ Srpskog rječnika“ Vuka Stefanovića Karadžića. Istaknut je veliki značaj Vukovog rada, kao i značaj „Rječnika“ za naš jezik, kulturu i narod u celini.

U prostoru oplemenjenom tematskom izložbom, učenici su se družili sa Zvonkom Pavkovićem, deka Jordanom i Slađanom Ilićem.
Zvonko Pavković je u ulozi Vuka Karadžića izmamio oduševljenje na dečjim licima, a kod onih najmlađih i zabunu. Besedu o Vukovom radu na prikupljanju i zapisivanju narodnog blaga kazivao je u prvom licu. Posebnu pažnju posvetio je epskim pesmama i običajima Stare planine. Doživljaj je upotpunio deka Jordan sviranjem na tradicionalnim instrumentima: gajdama, duduku i grani zove. Učenike je upoznao sa svakim instrumentom, materijalom od koga je sačinjen do načina na koji proizvodi zvuk.
Pesnik Slađan Ilić je pročitao svoje pesme na timočkom dijalektu i izmamio osmehe na licima učenika.

Učenici mlađih razreda su scenskim nastupom predstavili rezultate svog istraživačkog rada: prvi razred rečnikom starih srpskih imena i igara, drugi razred rečnikom stare srpske kuće i bašte, treći razred svadbenim rečnikom, dok je četvrti razred kroz lik baba Cane predstavio rečnik bakine kuhinje.

Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha

Made by East Star Group