Polazna | Vesti | Obrazovanje | Vukova nedelja u ''Kaplaru''

Vukova nedelja u ''Kaplaru''

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U utorak, sedmog novembra u prepunoj sportskoj hali Osnovne škole ''Dimitrije Todorović Kaplar održan je javni čas ''Blago našeg kraja'' u okviru Vukove nedelje.

Vukova nedelja u ''Kaplaru''

Svi učenici predstavili su se tematskim izložbama i nastupom: prvi tazred rečnikom starih srpskih imena i rečnikom stare dečje igre, drugi razred rečnikom stare srpske kuće i okućnice i rečnikom stare srpske bašte, treći bakinim i dekinim svadbenim rečnikom i rečnikom smešnih reči i izraza. U četvrtom razredu teme su bile rečnik jednog orača/zanatlije/drvodelje… i rečnik bakine huhinje, u petom rečnik srpskih mitoloških bića i rečnik srpskih vitezova i princeza. Šesti razred predstavio se rečnikom starih srpskih svadbenih običaja i opreme i rečnikom starih srpskih krštenja, sedmi  rečnikim srpskih rodbinskih odnosa i rečnikom starih srpskih zaštitnika doma, useva i njiva, dok je osmi razred predstavio rečnik najljubavnijih starih srpskih reči i izraza i rečnik priča o nečastivim silama.

Javni čas otvorila je Gordana Janevska, profesor razredne nastave i školski i okružni kooridnator.
Direktor ''Kaplara'' Milan Đorđević istakao je da su se u realizaciju Vukove nedelje uključili svi učenici, koji su kroz raznovrsne aktivnosti uspeli da predstave govor našeg kraja. 

U vođenju programa pomogla je Violeta Jović, pesnikinja, koja smatra da pisati na dijalektu nije isto što i ne znati padeže i pravopis, već koristiti jedan živi govor koji ima svoje zakonitosti.

Na gajdama i fruli svirao je Filip Savić, srednjoškolac iz Svrljiga.

Sponzor javnog časa bila je firma „Tekijanka“, koja je na kraju časa za uložen trud učenicima podelila slatkiše.

Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha
Made by East Star Group