Polazna | Vesti | Obrazovanje | OŠ ''Kaplar'': Kad deca uče i druže se bez predrasuda

OŠ ''Kaplar'': Kad deca uče i druže se bez predrasuda

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U Osnovnoj školi ''Dimitrije Todorović Kaplar'' predstavljene su dosadašnje aktivnosti na projektu ''Čuvari tradicije, kulture, zdravlja i sreće'' i najavlejne aktivnosti za naredi period. Projekat je finansijski prodržala Ekumenska humanitarna organizacija EHO iz Novog Sada, a cilj je promocija suživota među učenicima različitih kultura, vera, socijalnog statusa.

OŠ ''Kaplar'': Kad deca uče i druže se bez predrasuda

Osnovna škola ''Dimitrije Todorović Kaplar'' jedna je od deset škola u Srbiji u kojoj se sprovodi program interkulturalnog učenje i nastave. Ovde je pripremljen i realizuje se projekat ''Čuvari tradicije, kulture, zdravlja i sreće'', u kome učestvuju deca srpske i romske nacionalnosti. Deo projekta ralizovan je u planinarskom domu Senokos na Staroj planini u opštini Dimirovgrad. Na mališaane, najveći utisak ostavio je susret sa autohtonim životinjama.

Ne obazirući se na boju, jezik, ili veru, deca su se divno družila, a roditelji stekli poverenje u nastavnike i školu, kažu učitelji. Bez savremenih tehničkih pomagala, upućeni jedni na druge, učenici su pokazali da vole da budu zajedno. To je jedan od koraka ka razbijanju predrasuda kod roditelja, naglašava koordinatorka projekta Snežana Đurić.

''Imamo problem nepohađanja nastave, što nije problem dece, nego roditelja. Imamo problem nepoverenja roditelja i hteli smo da pokažemo da deca vole da se druže i budu zajedno.''

Ovo je jedan u nizu programa koji realizujemo sa Ekumenskom humanitarnom organizacijom, podstačući decu da se druže i uživaju u čarima Stare planine, kazao je direktor Milan Đorđević.

''Izuzetno sa zadovoljan. Ovo je još jedan u nizu projekata koje realizujemo sa Ekumenskom organizacijom. Dobar deo programa je studijsko putovanje. Deca su zadovoljna. Cilj projekta je da podrži interkulturalnost, što je bitna stavka u obrazovanju.''

Poslednja kockica u mozaiku dešavanja vezanih za projekat ''Čuvari tradicije, kulture, zdravlja i sreće'' biće lutkarska predstava, koju đaci ''Kaplara'' pripremaju za februar naredne godine.

Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha
Made by East Star Group