Polazna | Vesti | Obrazovanje | Čuvari tradicije, kulture, zdravlja i sreće

Čuvari tradicije, kulture, zdravlja i sreće

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Osnovna škola "Dimitrije Todorović Kaplar" realizovaće projekat čiji je cilj da utiče na promenu stavova okoline i promocija interkultularnosti i suživota među učenicima različitih kultura, vera i socijalnog statusa.

Čuvari tradicije, kulture, zdravlja i sreće

 

U okviru projekta "Poboljšanje uslova života Roma i Romkinja i drugih marginalizovanih grupa, prevencija iregularnih migracija i podsticanje reintegracije povratnika u Srbiju", u prostorijama Ekumenske humanitarne organizacije u Novom Sadu 29. avgusta potpisani su ugovori o donacijama sa ukupno 10 škola koje su bile učesnice programa stalnog stručnog usavršavanja "Izazovi interkulturalnog učenja i nastave", a čijij su projekti prihvaćeni od ove donatorske organizacije. Među potpisnicima je i Osnovna škola "Dimitrije Todorović Kaplar".

Cilj projekta "Čuvari tradicije, kulture, zdravlja i sreće" je da se utiče na promenu stavova okoline i da se pokaže da sva deca mogu živeti i učiti zajedno, kroz adekvatne metode učenja i načine rada (kooperativno, interaktivno učenje – u radionicama kao načinu rada), stupajući u interaktivne odnose koji dovode do integracije dece u tipičnu populaciju. Projekat za krajnji cilj ima promociju interkulturalnosti i suživota među učenicima različitih kultura, vera, socijalnog statusa.

Ciljnu grupu čini 18-oro dece iz osetljivih grupa, projekat traje od septembra ove do februara naredne godine, a realizovaće se u Knjaževcu i Dimitrovgradu. Planirano je da se 13. 14. i 15. septembra realizuje trodnevno studijsko putovanje do Dimitrovgrada gde bi na Interaktivnoj farmi autohtonih rasa domaćih životinja, u kanjonu reke Jerme, manastiru Poganovo i Planinarskom domu u Senokosu bio realizovan veći broj aktivnosti (vajanje, crtanje, hipoterapija, pešačenje, zdrava ishrana, radionice veza, pletenja i lutkarstva, trojezični i javni časovi, nastupi i izložbe.

Prvi roditeljski sastanak održan je u četvrtak, 7. septembra, kada su roditelji upoznati sa projektom, potpisali saglasnost za učešće dece u projektnim aktivnostima i odobrili objave snimaka i slika dece u medijima, na društvenim mrežama, sajtu škole i štampanim glasilima, a postignut je i konačan dogovor oko priprema za predstojeće studijsko putovanje.
 
Projektni tim škole Kaplar čine koordinator Snežana Đurić, Novica Lapadatović, Jagodinka Milisavljević, Gordana Janevska, Slobodanka Lapadatović, Zorica Nikolić, i Marija Simić.

Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha

Made by East Star Group