Polazna | Vesti | Obrazovanje | Šest decenija velike mature

Šest decenija velike mature

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Generacija maturanata Knjaževačke gimnazije, koja je tadašnju Višu mešovitu gimnaziju završila u školskoj 1956/1957. godini, obeležila je u subotu, 10. juna 60 godina mature.

Šest decenija velike mature

Od tog juna 1957. proteklo je ravno šest decenija. Krepki i vedri, kao da ih tolike godine ne dele od poslednjih gimnazijskih dana, nekadašnji učenici Više mešovite gimnazije, okupili su se na obeležavanju 60 godina mature da evociraju uspomene iz mladosti, sete se drugova kojih više nema, profesora od kojih su mnogo naučili.

''Imali smo stroge profesore. Ponavljalo se sa dve dvojke, a ne sa tri jedinice, kao danas. Kriterijum je bio zaista strog, ali završavalo se, svako je našao svoj put'', seća se Jelica Đokić.

''Knjaževačka gimnazija je tada bila jedna tiha, moćna intelektualna centrala,'' tvrdi Ljiljana Bulatović.

'' Bili su strogi profesori. Sećam se profesora Popovića, koji nam je predavao književnost. Po pet puta nas je podizao za vreme jednog časa,'' pamti Dobrila Kangrga.
 
O svojim gimnazijskim danima pisali su na stranicama ''Pogleda'', školskog lista, koji su baš oni pokrenuli. I nakon 60 godina tvrde da je čast bila biti đak škole koja je menjala imena, ali nikada svoj ugled – Knjaževačke gimnazije.

Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha

Made by East Star Group