Polazna | Vesti | Lokalna samouprava | Do kraja godine 45 miliona dinara za podršku agraru

Do kraja godine 45 miliona dinara za podršku agraru

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U Domu kulture danas su potpisani ugovori o dodeli subvencija iz sredstava budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede opštine Knjaževac. Ugovore o subvencionisanju potpisalo je 140 poljoprivrednika koji će sredstvima budžetskog Fonda povećati zasade pod voćem, nabaviti opremu za preradu, unaprediti organsku proizvodnju i podići zasade pod medonosnim biljem.

Do kraja godine 45 miliona dinara za podršku agraru

Sredstvima budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede u Knjažvcu će biti podignuti novi zasadi voća i medonosnog bilja, unaprediće se organska proizvodnja, a među 140 poljoprivrednika, koji su potpisali ugovore o subvencionisanju, mnogo je i onih koji će nabaviti opremu za preradu, poupt Duđana Kostića i Jasmine Radovanović. 

Podržavajući sve vidove poljoprivredne proizvodnje, opština Knjaževac u ovoj godini do sada je, na ime subvencija, voćarima, stočarima i pčelarima podelila 25 miliona dinara, kaže Marko Stojanović, pomoćnik predsednika Opštine.

Uprkos problemima, verujemo da u voćarstvu leži ključ dobre zarade, kazao je poljoprivrednicima predsednik Opštine Milan Đokić, ohrabrujući ih da se još intenzivnije opredeljuju za preradu svog voća i povrća.

''Zbog par ghodina unazad relativno niske otkupne cene višnje i zbog prinosa, koji je značajno podbacio ove godine, mi smo, uz pomoć Vlade Srbije, opredelili sredstva da premiramo višnju sa tri dinara po kilogramu, a maksimalno sa 100 hiljada dinara iznosa. Ali, nije ključ dobre zarade u tome da država, ili opština utiču na otkupne cene, već da voće i povrće, umesto da ga predajete kao sirovinu, preradite u polu ili gotov proizvod i na taj način ostvarite dodatni prihod'', kazao je Đokić.

Najveći konkurs za premiranje višanja sa po tri dinara po kilogramu trajaće do petog decembra. Za te nemene izdvojeno je 20 miliona dinara. Kada se ta cifra doda do sada obezbeđenim subvencijama, nije teško izračunati da će podrška knjaževačkom agraru u 2019. godini iznositi 45 miliona dinara. 

Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha

Made by East Star Group