Polazna | Vesti | Lokalna samouprava | Potpisani ugovori sa stočarima: Veća stada i ekonomska sigurnost

Potpisani ugovori sa stočarima: Veća stada i ekonomska sigurnost

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Opština Knjaževac potpisla je danas ugovore sa poljoprivrednicima o subvencionisanju nabavke umatičenih priplodnih grla koza i ovaca. Za ovaj vid podrške poljoprivredi u budžetskom agrarnom fondu izdvojeno 8.800.000 dinara, a sredstva su dobila 42 poljoprivrednika.

Potpisani ugovori sa stočarima: Veća stada i ekonomska sigurnost

Kako bi pomogla knjaževačkim poljoprivrednicima da poboljšaju stočni fond, opština Knjaževac opredelila je značajna sredstva u svom agrarnom fondu za razvoj stočarstva. Konkurs za razvoj ovčarstva i kozarstva izazvao je veliko interesovanje, a sa četrdeset i dvoje poljoprivrednika potpisani su ugovori o subvencionisanju, kaže pomoćnik predsednika opštine Marko Stojanović.

''Konkurisala su 53 gazdinstva, 42 su ispunila sve potrebne uslove i dobiće 8.800.000 dinara za razvoj tog programa – od 100 do 500 hiljada po gazdinstvu: 18.000 za nabavku umatičene koze, 18.000 dinara za umatičene ovce rase virtemberg i 14.000 dinara za nabavku umatičene ovce rase svrljiška pramenka.''

Pozdravljajući ovakav potez lokalne samouprave, stočari kažu da će im odobrene subvencije omogućiti da prošire stada ovaca i koza, a time i ekonomsku sigurnost.

Naš naredni korak biće da poljoprivrednicima omogućimo siguran plasman mesa i mleka, istakao je predsednik opštine Milan Đokić.

''Opština Knjaževac je zahvaljujući subvencijama iz budžeta u proteklih nekoliko godina uspela da zaustavi trend uništenja stočnog fonda. Ovim subvencijama, koje su iz godine u godinu sve obimnije i za koje postoji sve veće interesovanje, trudimo se da vratimo život u knjaževačka sela. Ono što će biti naše strateško opredeljenje u narednom periodu, to je da proizvođačima omogućimo siguran plasman mlečnih proizvoda i mesa. Bez dobrog tržišta, nema ni stočasrtva u knjaževačkim selima.''

Program podrške poljoprivrednicima, koji se unazad nekoliko godina sprovodi u knjaževačkoj opštini, jedan je od najkreativnijih i najinovativnijih u Srbiji. Ove godine za razvoj agrara iz budžeta opštine izdvojeno je 30 miliona dinara.

Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha

Made by East Star Group