Polazna | Vesti | Lokalna samouprava | Na gradilištu hidrocentrale: Ubijanje Crnovrške reke

Na gradilištu hidrocentrale: Ubijanje Crnovrške reke

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Na Crnovrškoj reci u Parku prirode Stara planina firma Mezdreja DOO iz Petrovca na Mlavi počela je izgradnju hidrocentrale, iako su u Parku prirode Stara planina zabranjeni bilo kakvi radovi, a naročito ne na vodotokovima. U lokalnoj samoupravi i Turističkoj organizaciji opštine Knjaževac kažu da su ove aktivnosti dovele do uništenja eko sistema i oskrnavile netaknutnu prirodu Stare planine.

Na gradilištu hidrocentrale: Ubijanje Crnovrške reke

U planinsku rečicu, iz koje je voda mogla da se pije, uselile su se  teške građevinske mašine, u nameri da je ukrote i smeste u ogromne crne cevi. Obale su ogoljene, okolno drveće i rastinje posečno. Ni traga od divlje, netaknute prirode, koju je Stara planina delila sa svojim, sve brojnijim posetiocima. Za ovu ekološku katastrofu neko mora da snosi odgovornost, smatra Goran Popović, pomoćnik predsednika opštine.

''Niko nas nije obavestio da će da dođe do ovog poduhvata. Ovo je silovanje Stare planine. Lokalna samouprava traži odgovore od ministarstava i inspekcije. Želimo da nam dostave podatke da znamo o čemu se radi. Do juče nismo znali ni ko je izvođač radova. Mi imamo plan o razvoju Stare planine. Želimo da ovi potencijali budu ozbiljni turstički resursi.''
 
Šteta je naneta Crnovrškoj reci, ali i ukupnom turističkom potencijalu ovog područja, kaže Boban Marković, direktor Turističke organizacije.

''Mi smo prvi alarmirali javnost, prvi obavestili o ovome. Ali, šteta je već naneta Crnovrškoj reci u najlepšem delu njenog vodotoka. Svaka pomisao na to da će se ovaj vodopad za koji dan pretčiti u jednu crnu cev prečnika 900 milimetara dovoljno govori o svemu tome. Mi se bavimo promocijom Stare planine kao netaknute prirode, ulažemo u njen razvoj. Sada naše aktivnosti gube smisao.''

Zakon kaže da priroda kao dobro od opšteg interesa za Republiku Srbiju uživa posebnu zaštitu i da se sve ljudska aktivnosti koje mogu dovesti do njenog osiromašenja moraju  blagovremeno sprečiti.   Na potezu su, dakle, državni organi od kojih do sada nismo čuli nikakvu reakciju na uništavanje ekosistema Crnovrške reke na Staroj planini.

Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha

Made by East Star Group