Polazna | Vesti | Lokalna samouprava | Badnje veče : Neka ovo bude godina sloge

Badnje veče : Neka ovo bude godina sloge

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Božićni praznici u Knjaževcu počeli su sinoć liturgijom u Crkvi Svetog Đorđa i nalaganjem badnjaka na gradskom trgu. Veliki praznik građanima su čestitali predsednik opštine Milan Đokić i protojerer Siniša Đorđević.

Badnje veče : Neka ovo bude godina sloge

Badnje veče u Knjaževcu počelo je liturgijom u hramu Svetog Đorđa, podelom božićnih paketića najmlađima, a zatim i litijom, koja je od Crkve, Karađorđevom ulicom, vodila do gradskog trga, gde je, po tradiciji, organizovano nalaganje badnjaka. Božićnu čestitku građanima uputio je predsednik opštine Milan Đokić.

''Svojim delima, svojim radom, svojim rođenjem i dolaskom na zemlju, Gospod nam je pokazao put kojim treba da idemo. Nema nama velikog mudrovanja, nego da taj put, koji je on zacrtao, sledimo, pratimo. Svojim životom pokazao nam je kakvi treba da budemo i kako treba da se ponašamo i kako da živimo. Neka naredna godina bude godina sloge, solidarnosti, humanosti. Samo složni, ujedinjeni, možemo da opstanemo i da ostanemo. Neka vam Gospod Bog da svako dobro. Hristos se rodi !

Protojerej Siniša Đorđević podsetio je na simboliku paljenja badnjaka.

''Unosimo večeras badnjak u naše domove. On se simbol vatre, svetlosti, vitlejemske pećine...''

Deca su u božićnoj česnici tražila zlatnik i srebrnjake, a na Božić Kolo srpskih sestara prigodnim poklonima obradovalo je majke i bebe u knjaževačkom porodilištu, kao i mališane na dečjem odeljenju Zdravstvenog centra.

Komentara (4 poslato)

avatar
Tosa 10/01/2017 10:52:09
Jeste, Pero,
a ovamo im smeta sto neki nose maske na Helovin...
Palac gore Palac dole
3
avatar
Pero Deformero 07/01/2017 21:22:09
Kao sto napisa Svetovid paljenje badnjaka nema nikakve veze sa hriscanstvom. Cist paganski obicaj prinosenja zrtve bozanstvu suncu.
Palac gore Palac dole
3
avatar
07/01/2017 15:40:01
Što onda mudrujete?!
Palac gore Palac dole
6
avatar
Svetovid 07/01/2017 13:25:25
Ne, paljenje hrasta je paganski obicaj. Darivanje i paljenje badnjaka je običaj poznat je na čitavoj teritoriji nekadašnjeg Rimskog carstva. Badnjak se pali u vreme zimskog solsticija, kada je snaga sunca najslabija... što pokazuje njegov izrazito solarni značaj... Paljenjem badnjaka bi se u tim kritičnim danima sunčeve slabosti njegova snaga potpomogla da može pobediti mrak i hladnoću. Postupanje sa badnjakom: posipanje žitom, polivanje vinom, izgovaranje želja... ukazuje da je odnos prema badnjaku sličan odnosu prema božanstvu. Na sam dan Božića jede se božićnje pečenje koje predstavlja žrtvovanje životinje. I to potvrđuje da je reč o prazniku kulta predaka kojima se toga dana pruža prilika da se nahrane i ogreju. A lopovi iz crkve su i to uzeli.
Palac gore Palac dole
2
ukupno: 4 | prikazano: 1 - 4

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha
KnjaževacInfo uživo putem Interneta

Made by East Star Group