Polazna | Vesti | Infrastruktura | Kako se gradila varoš: Čime su nas neimari zadužili

Kako se gradila varoš: Čime su nas neimari zadužili

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U velikoj galeriji Doma kulture danas je otvorena izložba ''Kako se gradio Knjaževac''. Izložene su fotografije, dokumenti, alati, predmeti, koji podsećaju na vreme intenzivne izgradnje, na vreme kada je Knjaževac imao razvijenu građevinsku delatnost i poznate neimare.

Kako se gradila varoš: Čime su nas neimari zadužili

Stariji Knjaževčani znaju, a na mladima je da nauče i zamapte da je ceo Knjaževac izgrađen znanjem i rukama ovdašnjih graditelja  – projektanata, inženjera, zanatlija, poručeno je sa otvaranja izložbe ''Kako se gradio Knjaževac''.

''Koliko je vrsnih građevinara živelo i živi u Knjaževcu, bolje od svih reči govore važni, veliki i trajni objekti koje su izgradili ovdašnji stručnjaci, a kojima se divimo, u koje ulazimo i koje koristimo i dan danas'', kazala je jedna od autorki izložbe Ljiljana Mihajlović.

Svojevrsni ''postinvesticioni zbor'', u znak sećanja i sa porukama za budućnost, nadahnuto i emotivno, otvorila je nekadašnja direktorka građevinskog preduzeća ''Mile Julin'', diplomirani inženjeg građevine Jasmina Rakoćević.

''Svi smo mi godinama i decenijama bili na istom zadatku – da aktivno učestvujemo u realizaciji vizionarskih ciljeva zapisanih u razvojnim planovima. Stvoriti krov nad glavom, sagraditi put koji vodi do cilja, regulisati obale reka, most koji spaja, urabano urediti gradsko jezgro, sve su to akcije koje stvaraju novi i menjaju postojeći ambijent...''

Sedamadesete i osamdesete godine dvadesetog veka bile su period najveće izgradnje Knjaževca, složio se predsednik opštine Milan Đokić.

''Uz zahvalnost za sve ono što ste uradili za Knjaževac, mogu da kažem da ste nam ostavili veliku obavezu – teško je održavati sve ove objekte, koje ste nekada napravili, a koje sada baštinimo i kojima se ponosimo. Daćemo sve od sebe da i mi, i generacije koje dolaze, makar delimično postignemo bar deo onoga što ste vi u svoje vreme uradili.

Na fotografijama, na stranicama požutelih radničkih novina, u starim alatkama, pa i u još ne otvorenoj flaši ''zidarskog'' piva, prepoznali su se nekadašnji zidari, tesari, moleri, poslovođe,  Neimarska tradicija knjaževačkog kraja inspirisala je i otvaranje Građevisnko - tehničke škole, 1961. godine, u kojoj se i danas obrazuju budući graditelji varoši i opštine. Svi oni na ovoj izložbi imali su priliku da vide i čuju čime su ih preci zadužili. 

 

Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha

Made by East Star Group