Polazna | Vesti | Društvo | Peškir iz Hilandara i hleb za žeteoce

Peškir iz Hilandara i hleb za žeteoce

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Izložba srpskih obrednih peškira i hlebova bila je i ove godine jedna od centalnih manifestacija 14. Susreta etno udruženja i asocijacija Srbije. Udruženje ''Izvor'' nagradilo je najbolje autore.

Peškir iz Hilandara i hleb za žeteoce

Obredni šeškir i obredni hleb na Susretima etno udruženja i asocijacija Srbije imaju istu ulogu i značaj kao u našim svakodnevnim životima. Peškir je neizostavni deo običaja, vrednost koja se daruje i razmenjuje, prvi dar novorođenim bebama, deo devojačke spreme.

Svake godine na konkurs udruženja ''Izvor''  javi na desetine autora najlepših peškira. Tradicionalni vez Hilandara inspirisao je Mariju Dragišić iz Novog Sada.
 
Udruženje ''Izvor'' organizovalo je i ove godine nadmetanje u izradi posebnih vrsta obrednih kolača koji se mese za verske praznike i druge religiozne manifestacije. Među nalepšima bio je žetalački hleb iz Lapova. 
 
Treba naglasiti da su na ovom takmičenju učestvovali i učenici svih osnovnih škola, koji su sa svojim učiteljima i nastavnicima na jedinstven način dočarali tradicionalnu prošlost knjaževačkog kraja.

Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha

Made by East Star Group