Polazna | Vesti | Društvo | Podvis: Šest decenija od tragedije u rudniku

Podvis: Šest decenija od tragedije u rudniku

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Danas je u Podvisu obeležena 61. godišnjica od velike nesreće u rudniku Tresibaba, u kojoj je život izgubio 61 rudar. Kraj spomen ploče vence su položili predstavnici mesne zajednice Podvis i Igor Stevanović, zamenik predsednika SO Knjaževac.

Dragica Stevanović bila je tek osmogodišnja devojčica kada su sirene javile da se u rudniku Tresibaba u Podvisu dogodila strašna nesreća. Ipak i danas pamti taj prvi oktobar 1958. godine.

''To nam je iz detinjstva ostalo kao najupečatljiviji događaj. Bio je oktobar, pošla sam u drugi razred....Tog popodneva su se čule sirene, koje i sad ponekad čujem...''

U požaru život je izgubio 61 rudar. Njihova imena uklesana su na spomen ploči na zgradi seoskog doma. Na tom mestu, stanovnici Podvisa i zvaničnici opštine Knjaževac svake godine, prvog dana u oktobru, položene vence i zapale sveće. Rudnik Tresibaba zatvoren je nekoliko godina nakon nesreće, a sa njim kao da je nestao i život iz ovog kraja, kaže Slaviša Milosavljević, predsednik mesne zajednice, sa setom konstatujući da se mali broj meštana seća i tragedije i rudara.

Iako rudnika odavno nema, u Podvisu se poštuje tradicija. Dan rudara obeležava se kao dan mesne zajednice. Kažu, imaju puno planova i podršku lokalne samouprave da ovom nekada živom selu vrate nekadašnji sjaj.
 

Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha
Made by East Star Group