Polazna | Vesti | Društvo | Peškir i hleb – ključni elementi srpskih običaja

Peškir i hleb – ključni elementi srpskih običaja

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

I ove godine, u okviru manifestacije ''Tradicijom u Evropu'', Udruženje za negovanje tradicije ''Izvor'' organizovalo je takmičenje za najlepši obredni hleb i najlepši obredni peškir. U kategoriji hlebova, pobedila je Zorica Petković iz Lapova, dok je najlepši peškir izradila Marija Dragišić iz Petrovaradina.

Peškir i hleb – ključni elementi srpskih običaja

Izrađeni od kudeljnog, lanenog, pamučnog, kad – kad svilenog platna. Sa geometrijskim, ili motivima cveća, svaki unikatan i posvećen posebnom danu u životu Srba – rođenju, krštenju, venčanju, pa i umiranju. Takvi su peškiri, kojima se svake godine posvećuje takmičenje i poseban prostor na Susretima etno udruženja i asocijacija Srbije. Najlepši je stigao iz Petrovaradina. Repliku darovnog peškira, izrađenog 1827. za episkopa budimskog, izradila je Marija Dragišić.

Umotan u peškir, u crkvu se nosi i slavski kolač, jedan od više vrsta obrednih hlebova, koji se u srpskim kućama pripremaju tokom verskih praznika. Ovogodišnja pobednica takmičenja za najlepši obredni hled je Zorica Petković iz Udruženja ''Moravske šarenice'' iz Lapova.

Srpski običaji, praćeni stotinama godina starim ritualima i obredima, u kojima hleb i peškir zauzimaju ključno mesto, i danas imaju gotovo istu snagu i značaj. Prepoznati od Udruženja ''Izvor'', verujemo, imaće i u godinama koje doalaze, istu važnost i na manifestaciji ''Tradicijom u Evropu''.

Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha

Made by East Star Group