Polazna | Vesti | Društvo | XII Susreti etno udruženja Srbije: Tradicija je kičma naroda

XII Susreti etno udruženja Srbije: Tradicija je kičma naroda

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

''Tradicija je kičma jednog naroda'', kazao je u subotu, drugog decembra, na otvaranju Dvanaestih susreta etno udruženja i asocijacija Srbije, predsednik opštine Milan Đokić. Susrete, koji se održavaju pod sloganom ''Tradicijom u Evropu'', organizovalo je Udruženje za negovanje tradicije ''Izvor''.

XII Susreti etno udruženja Srbije: Tradicija je kičma naroda

Udruženje za negovanje tradicije ''Izvor'' okupilo je po 12. put u Knjaževcu prijatelje i saradnike iz cele zemlje, one koji svojom kreativnošću i maštom, a pre svega vrednim radom, čuvaju od zaborava bogatastvo narodne tradicije naše zemlje, naglasila je na svečanosti otvaranja Susreta etno udruženja i asocijacija Srbije Ljiljana Mihajlović, predsednica ''Izvora''.

''U kraju, u kome se na osobeni način prepliću prošlost i sadašnjost, gde su se običaji, u izvornom obliku, sačuvali do naših dana, nastala je manifestacija koja nas svake godine podseća kakvo blago imamo i kako i na koji način treba da ga čuvamo za one koji dolaze. Sa takvom idejom, Udruženje za negovanje tradicije ''Izvor'' već 12 godina okuplja istomišljenike sa juga Srbije, iz Šumadije, Vojvodine, susedne Bugarske, koji ovde imaju jedinstvenu priliku da predstave svoje kulturno nasleđe, običaje, tradiciju, stare zanate, autentične lokalne proizvode i što je najvažnije – svoje ljude. Naša zajedinčka poruka je da smo kao zemlja bogati kulturnim i jezičkim različitostima, koje treba da negujemo i očuvamo, razumemo i međusobno podržavamo.''

Narodi koji poštuju svoju tradiciju, sigurnije koračaju ka budućnosti, poručio je predsednik opštine Milan Đokić.

''U vremenu šunda, kiča, lažnih vrednosti, naš narod iskonski i instiktivno oseća da je vezivanje za tradiciju ustvari osiguravanje srećne i uspešne budućnosti. Tradicija je kao kičma jednog naroda. Narodni koji ne poštuju svoju tradiciju, pogureni hodaju ka svojoj budućnosti. Narodni koji gledaju u svoju prošlostm najdalje mogu da vide i proniknu šta je to što ih u budućnosti čeka''.

Iz bogate riznice ''Izvora'' prvi put je javnosti predstavljena zbirka narodnih nošnji iz svih krajeva knjaževačke opštine, a posebnu pažnju publike privukla je nova kolekcija haljina ''Zaveštanje za budućnost'',   urađenih po ugledu na građanski kostim, sa ornamentikom preuzetom sa manastirskih fresaka i unikatnim nakitom od bakra.

Rukotvorine, stare zanate, kulinarska umeća na stotinak štandova predstavila su udruženja iz cele Srbije. Uz asistenciju budućih turističkih vodiča iz Tehničke škole, svaki posetilac mogao je da pronađe nešto za sebe. Od tradicionalnih muzičkih instrumenata, preko pirotske keramike, do suvenira i kolača.

U programu svečanog otvaranja Susreta učestvovali su trubački orkestar ''Barka'', narodni pesnik Slađan Ilić, ansambl ''Mala noćna muzika'' i učenici knjaževačkih  srednjih škola.

Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha

Made by East Star Group