Polazna | Vesti | Društvo | Nasilje nad ženama: Porodica naj(ne)bezbednije mesto

Nasilje nad ženama: Porodica naj(ne)bezbednije mesto

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Svakodnevno, Centru za socijalni rad u Knjaževcu prijavi se bar po jedan slučaj nasilja u porodici. Od početka godine do danas Zdravstvenom centru javilo se 18 žena, povređenih od svojih partnera. Ovi podaci čuli su se na tribini ''Nasilje nad ženama – šta dalje'', koju su, povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, organizovala udruženja Ženska inicijativa Knjhaževca i Neon, pod čijim okriljem radi i Kancelarija podrške.

Nasilje nad ženama: Porodica naj(ne)bezbednije mesto

Partnerskog i porodičnog nasilja ima u svim kulturama, na svim meridijanima, čulo se na tribini
''Nasilje nad ženama – šta dalje''. Prema podacima Ujedinjenih nacija, žene u svetu najčešće stradaju od nasilja u porodici, daleko više nego od bolesti, ili u saobraćajnim neserećama. Do novembra ove godine u Knjaževcu pomoć lekara zatražilo je 18 žena, povređenih od svojih partnera. U Centru za socijalni rad ne prođe dan bez da neko prijavi nasilje.

''Prošle godine bilo je 25 žena koje su se javile zbog nasilja u porodici, ove godine, koja još nije završena, njih 18. Najčešće su to oguljotine, krvni podlivi, retko kda ima povreda koje zahtevaju hirušku intervenciju,'' kaže dr Divnica Milijić, specijalista urgentne medicine.

''Procenat smanjenja ne postoji. U Centru se svakodnevno prijavljuje po neki slučaj nasilja. Ima dana kada imamo i po pet prijava nasilja. S jedne strane, to je dobro, jer se o tome više ne ćuti, a s druge, to je situacija koja razara sve segmente, najviše decu,'' ističe Snežana Nikolić, direktorka Centra za socijalni rad.

Maksimalno rigorozne kazne za sve one koji čine bilo kakvo nasilje  i kažnavanje u vrlo kratkom i efikasnom roku ono je za šta se zalažu učesnici tribine.

''Od kada je stupio na snagu novi Zakon o zaštiti od nasilja u porodici, imamo nekih indicija da će se postupci oštrije voditi, da će tolerancija na nasilje opadati i da će jednog trenutka i kaznena politika sudova skočiti, bez obzira na vrstu i kvalitet postupka, jer ta posledica i adekvatnom kaznenom politikom'', smatra Ivan Milojić iz Udružena Neon.

Tribinu, na kojoj se čula i reč policije i advokature, organizovala su, povodom 25. noembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, udruženja Ženska inicijativa Knjaževca i Neon, u kojima ističu da devijantna ponašanja prema ženama nisu nešto o čemu treba da se ćuti.

''Čini mi se da je ovo i dalje tabu tema i da mnogo više o ovome treba da se priča. Ne postoji bolji način da se problem reši, nego da se o njemu govori. Našoj Kancelariji podrške ljudi mogu da prijave svaki problem, pa i nasilje u porodici'', kazala je Lidija Ivanović iz Ženske inicijative.

Značajan uticaj u borbi protiv rodno zasnovanih stereotipa i predrasuda koji su u osnovu svakog vida diskriminacije i rodno zasnovanog nasilja, imaju mediji, poručeno je sa tribine. 

Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha

Made by East Star Group