Polazna | Vesti | Društvo | Otvoreno o nasilju u porodici

Otvoreno o nasilju u porodici

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Šta je nasilje u porodici, kako se protiv njega boriti, kakvi su putevi zaštite, bile su neke od tema o kojima se razgovaralo na okruglom stolu, koji je sa psiholozima, socijalnim radnicima, predstavnicima škola i nevlaninih organizacija, organizovala knjaževačka Kancelarija podrške.

Otvoreno o nasilju u porodici

Otvorena sa ciljem da, pre svega, bude servis onima koji se suočavaju sa nekim oblikom nasilja, Kancelarija, ipak, proteklih meseci nije bila prepoznata kao mesto gde se može potražiti ovakva vrsta pomoći. Osnivači, udruženja Ženska inicijativa i Neon žele to da promene.

''Od tridesetak zainteresovanih ljudi, kojima je pružena neka pravna pomoć, za nasilje u porodici obratila nam se samo jedna osoba. Došli smo do samokritičnog stava da smo možda mi pogrešili u približavanju naše kancelarije građanima. Ispostavilo se da je problem složniji i krenuli smo da svoju vidljivost ispoljavamo agresivnije ovakvim tribinama i okruglim stolovima'', kazao je Ivan Milojić

Strah, predrasude, neznanje, nepostojanje svesti da rodno zasnovano nasilje predstavlja pretnju po celokupno društvo... sve su to razlozi zbog kojih se ne reaguje na nasilje u porodici i o tome teško govori i svedoči.

''Retko se dešava da žene prijave nasilje i to je veliki problem za pokretanje sudskog postupka i preduzimanje mera od strane suda, do čega dolazi tek kada dođe do nekih posledica. Mora da se stvori svest o nasilju u porodici i kako to sprečiti, a tek onda pričati o tome kako delovati u praksi,'' smatra advokat Milena Stamenković.

Novu tribinu, provokatvnijeg sadržaja i sa više učesnika, Kancelarija podrške najavljuje za  kraj novembra, kada će u celom svetu biti obeležen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.


 

Komentara (0 poslato)

ukupno: | prikazano:

Pošaljite komentar

Unesite kod sa slike:

Captcha
Made by East Star Group